Gammelvala 2014

Under åren ha det skrivits en hel del i Audionen om Gammelvala, som är en utställning ”från den gamla världen” som har pågått i Brunskog i mer än femtio år. Radiomuseet har deltagit varje år från 2002 med en tidstypisk 1950-tals radioverkstad och en utställning med ett litet utplock från Radiomuseets stora samling.

Från början var det Ulf Sjödén som drog igång verksamheten, och det är fortfarande han som håller i alla trådar lokalt. Sedan några år tillbaka är det Lennart Nilsson som väljer lämpliga utställningsobjekt, ser till att de som ska fungera gör det, och transporterar det mesta dit och hem igen. Utan dessa eldsjälar skulle det inte fungera. Precis lika viktigt är alla de andra som ställer upp och reparerar apparater och guidar i utställningen. Vi som
tjänstgjorde i år var Jeanette och Lennart Nilsson och Christer Aronsson från Göteborgsområdet, Ingvar Lund och Reino Carlsson från Falkenbergsområdet, Ulf Sjödén och Rolf Brodin från Värmland och Ulf Nilsson från Stockholm.

I år när jag rapporterar från Gammelvala redovisar jag för hur utställningen såg ut, och beskriver några intressanta föremål.

GV-bild1

Vi samlade alla apparater som var till försäljning på hyllsatsen till vänster.

Bland utställningsobjekt hade vi apparater från 1920-talet, och det kom in flera till som gåvor under veckan. En gåva från tidigare år är ser vi på andra hyllan högst upp – en radio från sent 1920-tal med inbyggd högtalare. Under radion finns en fin Tandbergradio som vi tog med oss från Göteborg, en Huldra 8-55 tillverkade 1955 (RM 03471), Vi får alltid många norska besökare och det är så bra att kunna säga att vi visst har en norsk radio här.

På tredje hyllan hade vi en radio med baksidan fram, så att vi kunde visar vad händer när man vrider frekvensavstämningsratten – fascinerande för unga pojkar och flickor!

På bilden ovan finns inte den fina kristallmottagaren från 1925 (RM 03714) som brukar åka med till Gammelvala. Det är väldigt roligt att visa den och berättar att den fungerar perfekt, trots sin ålder, och hur bra det var att ha i stugorna innan elektricitet fanns, Den fick sällskap senare under veckan av en intressant kristallmottagare med två stycken kristaller, som kom in som gåva och som också troligtvis är från 1920-talet.

GV-bild2 GV-bild3

GV-bild4Denna vackra högtalare från ca 1925 kommer från Radiomuseets samling. Våra tekniker kopplade bort högtalaren från en radio från 1950-talet och kopplade in tratthögtalaren i stället. Vi kunde demonstrera att man kan lyssna på modern radio genom en nästan 90-årig högtalare, som har förvånansvärt bra ljudkvalité. Bredvid tratthögtalaren står en gäva vi fick, en Stern & Stern Concerton radio från ca 1928 i mycket bra skick, som passade så bra till högtalaren.

Just i år när vi tog med oss en högtalare från 1920-talet för första gången, kom en till 1920-tals högtalare in som gåva! Den syns i bilden av utställningen högst upp. Den var inte i så bra skick som den vi tog med oss, men den fungerar fortfarande också. Man kan undra om högtalare som tillverkas nu kommer att fungera om 90 år – osannolikt, tycker jag.

GV-bild5

Det kommer alltid en strid ström av besökare. Några tittar bara och sedan går sin väg, men förvånansvärt många är riktigt intresserade. Här ser vi Ulf Sjödén som berättar radions historia för flera intresserade åhörare.

GV-bild6

I vår radioverkstad på den långa disken ser vi voltmeter, signalgenerator, tongenerator, isolationstransformator och likspänningsaggregat, TV serviceväska och rörprovare, alla genuina rör-apparater. På en hylla på väggen finns reparerade radio-apparater, Bredvid finns reservrör och andra reservdelar. Under disken ligger ett 1970-tals oscilloskop, som inte får vara med bland de genuina rörapparaterna, men som kan vara väldigt bra att ha. På disken ligger även kristallmottagare från 1920-talet som beskrevs ovan och en radio från 1960-talet. Kristallmottagaren användes för att ta emot en signal i undervisningssyfte. Vi kontrollerade status på 60-talsradion och konstaterade att den fungerar alldeles utmärkt.

I år kom in väldigt många gåvor, med resultat att våra gåvorblanketter tog slut och Ingvar Lund, Ulf Nilsson och Ulf Sjödén fick packa bilen full av radioapparater och andra gåvor och köra hem dem till museet – det fanns inte plats i Lennarts bil! Situationen förvärrades av att för första gången var det mycket litet intresse från våra besökare att köpa de fina apparater vi hade till salu. Troligen hade ingen lust att bära hem en tung rörapparat i den mer än 30 gradiga värmen.

Trots värmen hade vi många intresserade besökare, och vi lämnade över många museibroschyrer. Vi hoppas att vårt arbete resulterar i fler besökare till museet i Göteborg och fler medlemmar på sikt.

Jeanette Nilsson