Västkustens DX-klubb

Vi är en grupp radiointresseradFörslag logga VDXKe som sysslar med DX-ing .
Vi kallar oss Västkustens DX-Klubb (tidigare Volvo DX-Klubb) och ingår i Sveriges DX-Förbund sedan mer än 30 år. Om du är intresserad av Volvo DX-Klubbs historia så finner du vår jubileumsskrift från 2004 HÄR.
Vi träffas en gång i månaden på Radiomuseet. Då börjar vi alltid kl 19:00.

Du hittar oss nu också på Facebook. Där publicerar vi fortlöpande olika radiorelaterade nyheter och information. Besök gärna vår Facebook, öppen för alla.

Vårens program 2023 ser preliminärt ut så här:

När det är möjligt kommer vi att hålla ett klubbmöte den första tisdagen i månaden på Radiomuséet, med start kl 19.00. Tredje tisdagsmötet i månaden brukar vi hålla hemma hos Stig-Owe eller i DX-Förbundets arkiv.

Mötesdagar (tisdagar):

Första möte        Andra möte
                                   
17/1                             31/1

14/2 (årsmöte)         28/2

7/3                               21/3

4/4                                18/4

2/5                                16/5

13/6                               

Planerade möten med något radiorelaterat kallar vi för ”Första mötet”. ”Andra mötet”  får vara mer av social aktivitet.

När det passar så skall vi göra något studiebesök, kanske till Grimeton för att se på Kjell Bengtssons mottagarsamling.

Tidigare aktiviteter

Hösten 2022 kom vi äntligen till skott och genomförde en veckas lyssnarläger på Gullholmen. Du kan läsa om vårt äventyr om du klickar på länken här under.

https://wordpress.radiomuseet.se/wp-content/uploads/2023/01/VDXK-Gullholmen-2022-4.pdf

Klubben har tillsammans med Radio Igloo producerat tre entimmarsprogram med information om vår klubb, blandat med musik av artister från Västsverige. Programmen sändes med hjälp av Texas Radio Shortwave via WRMI:s 100 kW-sändare i Miami och via Channel 292 i Tyskland.

Till World Radio Day den 13 februari 2021 hade vi producerat ett inslag om vår klubb. Det ingick i SDXF:s program, som sändes  via Channel 292.

Tidigare har vi producerat ett musikprogram, även det med musik från vår del av landet. Programmet sändes vid två tillfällen i december 2018 på mellanvåg från en fri radiostation i NL. Programmet sändes även två gånger från Nordamerika på kortvåg 6925 kHz med hjälp av Radio Gaga. Tyvärr var konditionerna mot Europa usla de kvällarna.

Till vår lyssnarträff i Loo den 22 november 2019 hade vi i samarbete med Radio Igloo Team och en fri radiostation i Mellaneuropa sammanställt ett musikprogram där våra medlemmar valt ut sin favoritmusik. Programmet, som sändes på 6270 kHz, hördes med goda signaler i större delen av Europa.

Den 17 april 2020 skulle vi haft lyssnarträff i Loo, men den ställdes in. Till den träffen hade vi, tillsammans med Radio Igloo sammanställt ett önskeprogram där våra medlemmar kunde välja sin favoritmusik och också tala in en presentation av sig själva. Programmet sändes från centrala Europa på 4860 kHz och hördes bra runt om i Europa. Ett 60-tal lyssnarrapporter kom via e-mail.

Här är medlemmar från Västkustens DX-Klubb och Malmö Kortvågsklubb på besök på Danmarks Radios långvågssändare i Kalundborg hösten 2017. Längst fram till höger stationens systemspecialist Jens Christian Seeberg som gav oss en djupgående presentation om stationen och dess historia.

Vi har vanligtvis något byggprojekt på gång, för våren är det ännu inte klart vad det blir, men det finns funderingar på att bygga aktiva LF-filter. Förra våren har flera medlemmar byggt frekvensräknare att ansluta till mottagaren.

De flesta av oss ca 15 man i klubben är även medlemmar i Radiohistoriska Föreningen i Västsverige som driver Radiomuseet.

Mer information om vår verksamhet kan du få genom att besöka ett av våra möten eller skicka e-post till vdxk(a)sdxf.se .