Västkustens DX-klubb

Vi är en grupp radiointresseradFörslag logga VDXKe som sysslar med DX-ing .
Vi kallar oss Västkustens DX-Klubb (tidigare Volvo DX-Klubb) och ingår i Sveriges DX-Förbund sedan mer än 30 år. Om du är intresserad av Volvo DX-Klubbs historia så finner du vår jubileumsskrift från 2004 HÄR.
Vi träffas en gång i månaden på Radiomuseet. Då börjar vi alltid kl 19:00.

Du hittar oss nu också på Facebook. Där publicerar vi fortlöpande olika radiorelaterade nyheter och information. Besök gärna vår Facebook, öppen för alla.

Årets DX-Parlament hölls i Mellerud 24-26 maj.

Ett trevligt parlament med ca 20 deltagare. Bland annat besökte vi Radio 45 i Åmål, en liten närradiostation. Vid besöket blev SDXF:s sekreterare, Michael Andersson intervjuad om vår hobby.

Här kan du lyssna på intervjun

Engagerade mötesdeltagare

 

Vårens program 2024 ser preliminärt ut så här:

När det är möjligt kommer vi att hålla ett klubbmöte den första tisdagen i månaden på Radiomuseet, med start kl. 19.00. Andra tisdagsmötet i månaden brukar vi hålla hemma hos Stig-Owe eller i DX-Förbundets arkiv.

Vårens planerade aktiviteter
9 januari på Museet
23 januari hos Stig-Owe
6 februari på Museet årsmöte
20 februari hos Stig-Owe
1-4 mars lyssnarläger i Dammekärr
12 mars på Museet
26 mars hos Stig-Owe
2 april på museet
16 april hos Stig-Owe
7 maj på Museet
21 maj hos Stig-Owe
4 juni på Museet                         

Första mötet varje månad har vi alltid något radiorelaterat inslag.

Andra mötet i månaden  får vara mer av social aktivitet.

När det passar så skall vi göra något studiebesök, kanske till Grimeton för att se på Kjell Bengtssons mottagarsamling.

Lyssnarläger 1-4 mars 2024

Vi planerar att ha vårens lyssnarläger första helgen i mars i OK Alehofs klubbstuga i Nödinge.

Tidigare aktiviteter

BBQ hos Jos i Klazienaveen, Holland

Den 1 juli besökte Lars Wieden, Mikael och Alf  Jos BBQ i Klazienaveen i Holland. Det var ett femtiotal pirater, lyssnare och “hang-arounds” som hade en mycket trevlig eftermiddag-kväll. Det blev mycket prat om sändare och antenner. Albert/Radio Readymix  svarade som vanligt för att kött, korv och fläsk blev perfekt grillat. 

Dessutom delades MKVK:s och SWCH:s utmärkelse ut till  Pirate of the Year 2022. Radio Panda fick en mycket välförtjänst kristallvas med inskription.

På vägen ner stannade vi en natt i Hamburg och besökte de “ruggiga”  hamnkvarteren.

Innan BBQ startade hann vi med att besöka Herman/Radio Zeewolf  och se hans samling av sändare och mottagare och på söndagsförmiddagen var det Georg/Radio Mexico som visade upp sin studio och utrustning för oss.

En reseberättelse kommer att finnas i nästa nr av Eter Aktuellt.

Gullholmen

Hösten 2022 kom vi äntligen till skott och genomförde en veckas lyssnarläger på Gullholmen. Du kan läsa om vårt äventyr om du klickar på länken här under.

https://wordpress.radiomuseet.se/wp-content/uploads/2023/01/VDXK-Gullholmen-2022-4.pdf

Klubben har tillsammans med Radio Igloo producerat tre entimmarsprogram med information om vår klubb, blandat med musik av artister från Västsverige. Programmen sändes med hjälp av Texas Radio Shortwave via WRMI:s 100 kW-sändare i Miami och via Channel 292 i Tyskland.

Till World Radio Day den 13 februari 2021 hade vi producerat ett inslag om vår klubb. Det ingick i SDXF:s program, som sändes  via Channel 292.

Tidigare har vi producerat ett musikprogram, även det med musik från vår del av landet. Programmet sändes vid två tillfällen i december 2018 på mellanvåg från en fri radiostation i NL. Programmet sändes även två gånger från Nordamerika på kortvåg 6925 kHz med hjälp av Radio Gaga. Tyvärr var konditionerna mot Europa usla de kvällarna.

Till vår lyssnarträff i Loo den 22 november 2019 hade vi i samarbete med Radio Igloo Team och en fri radiostation i Mellaneuropa sammanställt ett musikprogram där våra medlemmar valt ut sin favoritmusik. Programmet, som sändes på 6270 kHz, hördes med goda signaler i större delen av Europa.

Den 17 april 2020 skulle vi haft lyssnarträff i Loo, men den ställdes in. Till den träffen hade vi, tillsammans med Radio Igloo sammanställt ett önskeprogram där våra medlemmar kunde välja sin favoritmusik och också tala in en presentation av sig själva. Programmet sändes från centrala Europa på 4860 kHz och hördes bra runt om i Europa. Ett 60-tal lyssnarrapporter kom via e-mail.

Här är medlemmar från Västkustens DX-Klubb och Malmö Kortvågsklubb på besök på Danmarks Radios långvågssändare i Kalundborg hösten 2017. Längst fram till höger stationens systemspecialist Jens Christian Seeberg som gav oss en djupgående presentation om stationen och dess historia.

Vi har vanligtvis något byggprojekt på gång, för våren är det ännu inte klart vad det blir, men det finns funderingar på att bygga aktiva LF-filter. Förra våren har flera medlemmar byggt frekvensräknare att ansluta till mottagaren.

De flesta av oss ca 15 man i klubben är även medlemmar i Radiohistoriska Föreningen i Västsverige som driver Radiomuseet.

Mer information om vår verksamhet kan du få genom att besöka ett av våra möten eller skicka e-post till vdxk(a)sdxf.se .