Rapport från ”Radiovågornas värld”

Under 2016 och 2017 har det pågått intensivt arbete för att förbättra Radiomuseets utbud av aktiviteter för barn – något som verkligen behövdes!

Alla minns väl vårt ”öppet hus” den 17 september 2016? Då kom minst 250 besökare, många barn, och vi kunde konstatera att vi var på rätt väg. Nu under höstlovvecka den 30 oktober – 3 november har Aktivitetsgruppen, som består av Lars Lindskog, Jeanette Nilsson, Ann Strömberg och Ulla Svensson, ordnat en barnvecka med många barnaktiviteter och gratis entré till vuxna med barn. Vi hoppades att det skulle komma lika många besökare som på öppet hus, men så bra blev det inte. Vi fick, dock, 116 besökare under veckan, varav 79 var barn. Inte dåligt!

Tisdag – fredag erbjöd vi aktiviteter för barn att göra tillsammans med sina föräldrar, och på onsdag kom Science Safari bussen med sina roliga experiment. Onsdagen var även dagen när vi hade mest aktiviteter. Då tog vi Hugo Hammars sal och stora verkstan i besittning och hade medlemmar i hela museet så att vi kunde demonstrera och förklara för besökarna. Som vanligt ställde många medlemmar upp och hjälpte till. Vi hade platser för att arbeta med en elektronikbyggsats och sätta ihop en radio (mottagare, förstärkare och högtalare) i Hugo Hammarsal och i verkstan fanns möjlighet att undersöka innehållet i en radio från 40-talet, ställa in en kristall mottagare, ”spela” på en theremin, spela en låt i den egna telefon och höra den i en gammal tratthögtalare samt se hur modulation ser ut på ett oscilloskop. Barnen kunde även köpa sig en korv, ett nytt påhitt för oss!

Ute i museet kunde man veva en vevgrammofon, ringa på våra gamla telefoner, använda en nummerskiva, ratta en gammal radio, prova på morsekod i amatörradioavdelningen, prata med varandra på en walkie-talkie precis som en riktig radioamatör, och beundra våra gamla TV-apparater (svart-vitt, kan man tänka sig!) Givetvis gick många barn poängpromenaden, som vi har haft i mer än ett år nu.

Det var en fröjd att se barnens förtjusning när de hade lyckats sända sitt namn på morsekod, och när kattögonen lyste efter lyckat byggsatsbygge! Det är roligt att hitta apparater i poängpromenaderna, och vi har skaffat märken med Radiomuseets märke på att ha som priser när barn lyckas med dessa svåra uppgifter. Vi har så många att vi kan sälja för 5 kronor styck. Men de är förstås gratis när vi delar ut till duktiga barn!
Aktivitetsgruppen har gjort i ordning instruktioner för föräldrar så att de kan gå runt i museet med sina barn och låta dem prova på alla dessa spännande saker, även när vi inte har så många medlemmar på plats för att hjälpa. Det finns små väskor för barn upp till 7 år och mappar för större barn. Dessa ska finnas tillgängliga och väl synliga i receptionen i fortsättningen. I väskorna för mindre barn finns rundvandringsinstruktioner, poängpromenadhäfte och stora bilder av apparaterna som ska hittas, ett pussel, en målarbok med bilder av några av våra vackra apparater att färglägga, samt kritor. I stora barnens mappar ligger rundvandringsinstruktioner, poängpromenadhäfte och protokoll och en elektronikbyggsats. Vi använde dessa väskor och mappar under veckan, och de fungerade bra.

På onsdag var det stort intresse för Science Safaris experiment. Eftersom det blev regnväder flyttades experimenten upp till Hugo Hammars sal, och där hade barnen skoj med diverse experiment. Vi var väldigt nöjda med bussen och dess väldigt kunniga personal, och det verkar som de var nöjda med oss – i alla fall tyckte de att vi borde samarbeta oftare i fortsättningen.

Vi tog under veckan emot två fritidsgrupper med 20 respektive 21 barn – en utmaning! Vi delade grupperna i två, hälften gick en rundvandring i museet medan den andra hälften arbetade med vår elektronikbyggsats i Hugo Hammars sal och fortsatte med att göra de andra roliga aktiviteterna ute i museet. Sedan byte vi grupper, så alla barn fick möjlighet att uppleva hela programmet. Det var roligt att se hur bra det fungerade, vi kan lugnt ta emot klasser oftare.

Roligt är också att se hur Radiomuseets medlemmar ställer upp när vi gör sådana extra satsningar och tar med sig anhöriga. Vi var 5 medlemmar som jobbade med gruppen som kom på måndag, 9 som kom på tisdag och 13 på onsdag – en imponerande engagemang! Aktivitetsgruppen har jobbat mycket med nya barnaktiviteter, och fick så bra hjälp från Bengt Lindberg, som gjorde radion som sätts ihop (och tas isär – något som är precis lika skoj som att sätta ihop om man är 6 år gammal!) och Åke Kjellin, som har gjort den fina demonstrationen av modulering på ett oscilloskop. Lennart Nilsson tog fram den roliga byggsatsen och Elisabeth Gårdbäck gjorde målarboken. Det känns så bra när så många hjälper till!

Det var verkligen roligt att ordna denna barnvecka tillsammans med så många kollegor. Vi hoppas att det kan bli av fler gånger.

Aktivitetsgruppen genom Jeanette Nilsson 171106