Lyssna till radiostationer över hela världen

Nu kan du höra radio hemma på din dator utan att behöva ladda ned några speciella programvaror. Inte nog med det, du kan välja var någonstans i världen som du vill ha din antenn uppsatt. Gå in på http://www.websdr.org och välj geografiskt läge för antennen och vilket frekvensområde du vill lyssna på.

Nedanför ser du en bild från en amatörradioklubb tillhörig Universiteit Twente, Enschede, Holland, som är den enda valbara sighten, som har mottagning inom alla de klassiska rundradiobanden mitt i Europa. Frekvensområdet är 0,000 – 29160 MHz.

Nedan är datorn inställd på långvåg och Kalundborg 243 kHz som hörs mycket bra. Adressen är: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

bild1

Bild från datorn som är inställd på Kalundborg 243 kHz under sändning Bilder: Lars Lindskog

Stig Henriksson berättar här mera om detta:

Det har nu börjat dyka upp trevliga datorprogram som medgiver världsomspännande amatörradiolyssning med mycket bra ljudkvalité. Om man har en lyssnarposition (QTH) med mycket störningar så kan man välja ett lämpligt land och därifrån kunna lyssna som om det är lokala mottagningsförhållande. Det finns nu många länder med dylika mottagare/sändare, det är bara att välja.

Gå in på t.ex “vår egen” mottagare belägen i Mora med adressen http://sk4ko-websdr.no-ip.org:8901/

Där finns även länk till övriga världens SDR-mottagare. Välj frekvensband och skriv in den önskade frekvensen, aktivera högtalarna och lyssna. Jag sänder en tacksamhetens tanke till gänget i Mora radioklubb och alla andra runtom i världen som möjliggjort detta.

Java och Java skript behövs för att kunna lyssna, men det laddar du ner från nätet. Trevlig lyssning

Stig Henriksson SM6MHE

Artikel ur Nyheter från Radiomuseet nr 48, 1 januari 2013