Enkel FM-tillsats för HI-FI-anläggningen

Den enkla lokal-FM-tillsats som beskrivs i denna artikel är avsedd att inmonteras i en befintlig hi-fi-förstärkare, den ger utmärkt mottagning på avstånd upp till ca 30 km från FM-sändaren.

Den FM-tillsats med tryckknappsavstämning för P1, P2 och P3 som beskrivs i denna artikel är försedd med pulsräknande detektor. Tillsatsen, som levereras i byggsats av RT:s serviceföretag EBaB, är i första hand avsedd för att inkopplas i EBaB:s hi-fi-förstärkare typ M54, där det finns plats reserverad för tillsatsen. Inget hindrar emellertid att man använder samma tillsats som radioprogramkälla för vilken hi-fi-anläggning som helst.

Principen.

Principen för FM-mottagare med pulsräkningsdemodulator är ju känd sedan lång tid tillbaka, flera beskrivningar av sådana apparater har tidigare publicerats i denna tidskrift.

Schemat överensstämmer i vissa avseenden med schemat för den FM-tillsats som beskrivits av Max Geiser. Dock har vissa förenklingar gjorts.

Är du intresserad av hela beskrivningen så finns den i Radio&Television –nr12 -1964.

Det nämnda numret finns i Radiomuseets bibliotek.

Här nedan kan du se placeringen av komponenterna på kretskortet.

komponentplacering-mb1b Denna byggsats lyckades jag löda ihop hösten 1964, inspirerad av min kusin som hade byggt en sådan.

Han bodde inneboende hos en man på Sveavägen i Stockholm. Hyresvärden bodde i köket och hade varsin hifi-nörd i rummen på vardera sidan av köket.

Dessa båda unga ingenjörer tror jag tävlade om vem som hade den häftigaste anläggningen. Förstärkare byggdes och byggdes om. Stora maffiga högtalare bars uppför trapporna. Skivspelare kom och gick. Kanske fanns där också en Revox?

Det var en härlig tid.

Jag bodde hos denne kusin i ett par veckor sedan jag fått arbete på den för radioter så kända adressen Kungsgatan 8. Men inte som anställd på Sveriges Radio utan av Televerket som hade sin rundradiocentral på sjätte våningen.

Det var när jag lyckats skaffa mig ett eget inackorderingsrum som behovet av en FM-tillsats uppstod.

I inackorderingsrummet fanns det en stor fin radiogrammofon med LV, MV och KV, men utan FM!

Priset för en komplett byggsats var 125:- kr. Det var ett alldeles lagom pris för en flottans kavaljer som just muckat och fått arbete som extra ordinarie distributionstekniker i lönegrad 9 vid Kungliga Telegrafverket. Det var nog inte kungligt vid den tiden, men jag tycker det låter så mycket bättre än Televerket.

Matts Brunnegård

data för tillsatsen-mb1c

montering av tryckknappsomkopplare och trimkondensatorer-mb1eMontering av tryckknappsomkopplare

 

den färdiga tillsatsen-mb1d