Var detta den sista glimten av K.G. Eliassons kompletta Radiosändare i drift?

 SMZX_redigerad-1

Bild av den kompletta sändaren tagen i Radiohuset vid Delsjövägen. Den undre delen av sändaren bestående av lågfrekvensförstärkare och mikrofoner är spårlöst försvunna.

10 000 kronor till den som kan tipsa oss om var dessa saknade föremål kan återfinnas!

Den sista gången vi vet att K. G. Eliassons radiosändare från år 1923 var igång var när Erik Bergsten stod framför den i radiohuset i Göteborg och intervjuade radiodirektör Sven Rahmn från Televerket och professor Olof Rydbeck. Året var 1982. År 2004 sändes detta program i repris i Minnenas Television där Erik Bergssten intervjuades av Arne Weise.

Trots att Erik Bergsten vädjar i programmet om att denna sändare skulle räddas till eftervärlden hamnade enbart sändarens slutsteg på Radiomuseet år 1995. Vart resten av sändaren tog vägen har vi trots stora ansträngningar inte lyckats få klarhet i.

Därför utlyser jag personligen en belöning på 10 000 kronor till den som kan lämna tips om var de saknade delarna av sändaren kan återfinnas.

Radiostation,-försteg

Detta är de delar av sändaren som saknas!

Det sevärda avsnittet av Minnenas Television sändes i repris den 18 juli i år och finns några veckor framåt att se i sin helhet på SVT-play via denna länk:

http://www.svt.se/minnenas-television/se-program/del-8-123?autostart=true

Lars Lindskog  l.lindskog@hem.utfors.se