Välkommen till vår spännande DX-hörna

DX-hörnan
Bild: Lars Linskog

Nästa gång du besöker Radiomuseet så får du gärna hälsa på i DX-hörnan!

Här finns mottagare från olika epoker som du kan lyssna på och där träffas också Västkustens DX-klubb varje månad.

Vad är då DX-ing? Jo, det är hobbyn att lyssna på radio från hela världen.
Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet. Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.

Inte amatörradio
Ofta förväxlas DX-ing med amatörradio, som är en annan hobby, många sändaramatörer är också DX-are. Sändaramatören använder också en egen sändare för att hålla kontakten med andra sändaramatörer, för dessa krävs att man har ett amatörradiocertifikat och ett tillstånd för att sända, vilket en dx-are inte behöver då man endast använder en mottagare, för att lyssna på vanliga radiostationer.

Hela världen i lurarna  
Det finns många anledningar till att lyssna på program från radiostationer runt om i världen. Bara det faktum att många länder sänder på kortvåg till lyssnare i utlandet gör att du har ett enormt utbud av program att välja och vraka bland. Som DX-are blir du oberoende av de egna, inhemska medierna. På radions kortvågsband får du ständig tillgång till det globala utbudet av nyheter. Ja, även renodlad propaganda.

Häng med i fjärran händelser
Nyheter från länder som Portugal, Italien, Ecuador och Benin hittar du sällan i våra vanliga medier. På kortvåg kan du själv lyssna på nyheter från länder där du kanske har släkt och vänner.

Träna dina kunskaper i främmande språk
Studerar du spanska, ryska eller swahili? Då borde du också lyssna på kortvåg. Här finns varje timme chansen att träna upp ditt språköra på alla världens språk.

Teknik, experiment och antenner
Gillar du teknik öppnar sig ett spännande område. Du kan bygga din egen mottagare, testa olika antenner och experimentera med trådlös överföring av data.

Utmaning för alla samlare
Många DX-are samlar på kort, vimplar och dekaler från så många radiostationer och länder som möjligt. Många radiostationer skickar så kallade QSL-kort som bevis på att du hört deras station.

Lyssna på utlandet
Om du vill översätta begreppet DX till mer lättbegriplig svenska kan du enklast säga utlandslyssning. Det förklarar precis vad du gör när du är DX:are, du lyssnar på utländska radiostationer.

Vad du behöver
För att DX-a behöver du egentligen bara en sak: En vanlig radio som, förutom det vanliga FM-bandet, har åtminstone ett band för mellanvåg och även är avsedd för kortvåg. Dessutom behöver du veta var stationerna sänder (vilken frekvens de har) och vid vilken tid de sänder. En förteckning med adresser är bra att ha om du vill skriva till stationerna och såväl adresser som sändningsschema kan man hitta i World Radio TV Handbook. En hel del information hittar du också på webben.

Programtablåer
De flesta radiostationer som har utlandsprogram ger ut ändningsscheman, som du kan skicka efter gratis. I dessa står vilka språk och frekvenser man använder vid olika tider på dygnet. Det gör att det är enkelt att se när man har bäst möjlighet att höra en speciell station. För att kunna skicka efter ett sändningsschema och tider i måste du naturligtvis ha stationens post- eller e-mailadress. I de flesta sändningar brukar stationerna tala om sin adress.

Läs mer om DX-ing och Västkustens DX-Klubb på Radiomuseets hemsida:
http://wordpress.radiomuseet.se/omraden/dx-ing/

Moritz SaarmanMoritz Saarmann