En fullständig lackering med cellulosalack går till så här: Den renslipade ytan strykes med (åtminstone) två tjocka lager lack.
Då lacken torkat behandlas den med en lösande hopdragningsvätska.Detta för att jämna ut ytan.
Gör en boll av trassel eller ett stycke ylle. Vrid om ett tygstycke, så Du får en boll. Vät den med hopdragningsvätskan och polera med cirklande rörelser. Stanna inte på ytan, utan lyft bollen i farten.
Då ytan fått torka, kan man behöva putsa med mycket fint sandpapper eller stålsickel. Därefter följer ytterligare en behandling på samma sätt, med s.k. klarpreparat eller klarkräm. Härvid får man upp glansen i lacken.
En fullständig cellulosalackering kräver övning för att få ett gott resultat. För det mesta kan man få en medfaren apparat snygg bara med möbelpolish. Skulle detta inte räcka, kan man försöka med ovannämnda hopdragningsvätska och klarkräm. Fläckar från vattenskador kan, om de inte gått för djupt, poleras bort på så sätt.
Tänk på att dessa medel innehåller starka lösningsmedel. Sörj för god luftväxling och arbeta inte länge i ångorna!
| Recept till hopdragningsvätska:
98% sprit
2% etylacetat eller etyleter |
Fordomdags fanns blåsprit för detta ändamål. Vi amatörer får klara oss med vanlig K-sprit, vilket går bra.Kan man finna en renare, mera koncentrerad sprit är det bättre.
Klarkräm innehåller liknande lösningsmedel samt något slipmedel. Något recept därpå har jag inte funnit. Samtliga dessa förnödenheter kan skaffas hos välsorterade färghandlare. Det finns numera cellulosalack på sprayburk, vilket kan vara bekvämt. Har dock inte
provat den själv.
I Göteborg finns Ernst P. AB, Ebbe Liberathsgatan
29, vilka för ett stort sortiment av förnödenheter för möbelrenovering.
Nästa gång skall vi titta närmare på shellack, en gammal fin ytbehandling, som även den kräver ett gott handlag och en del övning.
Krister Ljungqvist
|