Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2004
Styrelsen
Från redaktören
Från ordförande
Stipendieutlysning
Radiomuseets resa
M/s Elmarens förlisning
Forum för samlare
Instrument till salu
Möteskalender
Renovering av en radio...
Stiftelsen
Radiomuseet
 
Andra nummer av Audionen

FORUM FÖR SAMLARE

Forum för Samlare är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här.


Angående skanning av gamla dokument...

Så som det framställdes i förra numret.
Robert Roos ger några tips:

Krister kittlade med sin fråga både mitt historiska intresse kring amatörradions start på 20 talet och mitt dataintresse.

En scanner som digitaliserar dokument och andra papper påverkar inte originaldokumentet ur den tekniska vinkeln som skulle utgöra ett hot mot papprets beständighet. En scanners luminans är inte farligare för ett dokument än vad ett vanligt lysrör som hänger i taket är. Något som däremot kan påverka pappret och dess tryck är omgivningen såsom luftfuktighet och det sättet man förvarar pappret på (ståendes, liggandes, i plastfickor etc).

Gamla dokument gjorda på rispapp(innan vi började använda vanligt papper) har med stor fördel scannats in i stora upplagor utan att ha kunnat uppmäta någon som helst försämring av dokumentets kvalité. En traditionell kopiator däremot skadar ett dokument betydligt värre eftersom en kopiator inte får samma impulser som en scanner får vid inläsningen. En kopiator använder därför ofta samma luminans, medan en scanner kan anpassa denna efter behov beroende på papprets struktur, utformning och ev. färger. Även ett flertal experter vid Stadsarkivet har totalförbjudit kopiering av värdefulla dokument, däremot är inscanning tillåtet.

Tänk på följande: Något som verkligen förstör papper är de som blöter ner ett finger när det blir dags att byta sida. Eller ännu värre, de som tar tag i en sidas överkant när de skall byta sida. Glöm gummi-tuta på fingertoppen med! Dessa sätt är ett effektivt sätt att förstöra pappret. Läser man en gammal bok eller dokument, tänk då gärna på att byta sida varsamt. Papper har en förmåga att bli skört beroende på hur det blivit förvarat. Sitt inte med en gammal bok i knät. Låt hela boken eller dokumentet få vila på plant underlag. Och tänk gärna på att iaktta försiktighet när det blir dags att byta sida medan ni läser.

Tvätta gärna händerna innan du börjar bläddra i boken!Tvål minskar hudfetten som annars smetar av sig på pappret. Glöm inte bara att torka händerna ordentligt och skjut "puttekula" med fingrarna efter torkningen så att ev vätska/vatten som fastnat under naglarna försvinner med. Som ni säkert märker är det en balansgång mellan konst, medvetenhet och respekt för historiken, när man skall byta sida på ett korrekt sätt.

SM6UQP Robert

Var det ingen som hört talas om silitmotstånd eller Löfgren-kopplingen, som jag ställde en fråga om i förra numret? Skulle bra gärna vilja veta.

Mats Björk

Senast ändrad 2004-11-15    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse