Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2012
Framsida
Tjerneld Radio
Jag har tillståmd att sända på Mellanvåg
Den trådlösa telegrafens nytta
Radiostationen HCJB, Quito, Ecuador
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Radiostationen HCJB, Quito, Ecuador

Jag sitter med några av Johan Berglunds QSL-pärmar framför mig. Johan var Trollhättebo född 1942 och han gick bort i september 2010. Han var en hängiven DXare, som lyssnade mycket både på kortvåg och mellanvåg. Hans främsta intresseområden var Latinamerika och Centralamerika. Det arv han lämnade efter sig i form av QSL håller jag nu på och skannar in för att det skall göras tillgängligt på Sveriges DX-Förbunds webb.

Johan började DX:a 1956 på en så kallad “Kleinempfänger”, som dammade i en vrå i ungdomshemmet, men den ersattes snart av en ordinär Luxor som också hade FM och magiskt öga. När Johan muckade 1962 köpte han en AR-88D för utryckningsbidraget.

Det var någon av de två förstnämnda mottagarna han använde när han lyssnade på Radio HCJB i Ecuador den 12:e oktober 1956 på 15115 kHz i 19-metersbandet. Johan var 16 år gammal och radiostationen hade hunnit bli 25 år. Vimpeln som han fick samtidigt togs fram till stationens 25-årsjubileum.

När missionsradiostationen HCJB sände sitt första program juldagen 1931 var det med en sändare på 200 W som man hade placerat i ett fårstall och antennen var en enkel trådantenn uppspänd mellan två telefonstolpar. Möjliga lyssnare hittade man vid de sex radiomottagare som lär ha funnits i Ecuador vid den tiden. 1956 var däremot HCJB en stor etablerad internationell radiostation, inte minst var man populära i Sverige eftersom stationen sände på svenska och man hade en mycket populär radioröst i fru Ellen Campana (eller “Tant Ellen” som hon ofta kallades), en svensk radioröst från det exotiska landet mitt på ekvatorn. Och det är kvinnorna som har varit frontfigurer i HCJBs svenska program. Efter “Tant Ellen” kom Sonja Persson att bli den svenska röst på HCJB som flest minns idag (Sonja bor nu som pensionär åter i Sverige).

1952 hade man flyttat sin sändaranläggning till Pifo i en dalgång strax utanför huvudstaden Quito. Där fanns de ytor man behövde för sändarstation och antenner. 1956 när Johan började lyssna hade man tagit i bruk sin nya stora 50-kW sändare som konstruerats och byggts av chefsteknikern Herb Jacobson och hans ingenjörer.

Pifo var såvitt jag vet den största sändaranläggningen för internationell rundradio i Sydamerika, med många antenner, ett drygt halvdussin stora kortvågssändare som kunde användas samtidigt för olika program och en enorm antennväxel för att koppla ihop dessa med varandra. Den största sändaren, HC-500, på 500 kW togs i bruk 1981 och användes ihop med den riktbara så kallade “äggvispantennen”, där matningselementen som liknade två äggvispar gick på räls i en båge framför en reflektor. På så sätt kunde man rikta sändningarna mot olika mottagningsområden.

Den 30 september 2009 slutade man definitivt med sändningarna från Pifo och anläggningen monterades ned på grund av bygget av Quitos nya internationella flygplats. De höga antennerna skulle innebära en säkerhetsrisk.

Idag så ägnar sig Radio HCJB till stor del åt att stötta lokala radiostationer på olika håll i världen. Internationella sändningar har man trots nedläggningen i Ecuador fortfarande, men idag går sändningarna på kortvåg ut från Kununurra i Australien.

Moritz Saarman