Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2012
Framsida
Tjerneld Radio
Jag har tillståmd att sända på Mellanvåg
Den trådlösa telegrafens nytta
Radiostationen HCJB, Quito, Ecuador
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Jag har tillstånd att sända på Mellanvåg

Det började för ett par år sedan när en samlare av veteranbilar kom med en underlig bilradio från en av sina femtiotalsbilar. Han undrade om jag kunde få liv i apparaten, vilket skulle visa sej vara ganska svårt. Den hade haft inbyggda batterier som hade läckt och ärgat sönder mycket. Men, till min stora förvåning så fanns det schema och komponentförteckning att köpa på nätet, så långt om länge fick jag faktiskt igång apparaten.


Så här såg det ut när det begav sej.

Bilradion var uppdelad på två enheter, och den ena delen, som jag fick för att reparera, kunde man alltså ta med sej om man ville sitta utanför bilen för att dricka en kopp kaffe i gröngräset.

Ägaren till bilen och apparaten blev naturligtvis väldigt glad och såg framför sej hur han skulle sitta bredvid sin bil på veteranbilträffarna och spela lämplig femtiotalsmusik med sin radio. Det var ju bara ett problem – det finns inga mellanvågssändare att lyssna på under dagtid och framför allt inga som spelar Elvis. Alltså fick jag ett nytt problem att lösa. Det visade sej att på nätet fanns det byggbeskrivningar på mellanvågssändare med låg uteffekt som man fick använda utan licens på många håll i världen, bland annat i USA. Jag byggde en mycket enkel sändare, men det blev inget bra ljud, mest en massa brum. Men jag fick blodad tand och började leta efter mera kvalificerade små sändare, och det visade sej finns ett par byggsatser som fått väldigt bra recensioner. Men, samtidigt betonades att alla dessa små sändare måste uppfylla bestämmelserna enligt FCC Part 15 (USA).

Därför skickade jag ett mail till PTS ( Post och Tele Styrelsen), som är den svenska myndighet som ger tillstånd till sändningar, med en fråga om det finns motsvarande svenska bestämmelser. Jag fick beskedet att så inte var fallet, och jag fick en massa papper där det framgick att privatpersoner får sända på FMbandet men inte på LV/MV/KV-banden. Jag fortsatte att maila och frågade om temporära tillstånd, men det var kalla handen från PTS. Jag fick däremot reda på att det inte räckte med ett tillstånd från PTS, man måste ha tillstånd från MRT, myndigheten för radio och tv. Alltså skrev jag nya mail och läste nya bestämmelser. Då hittade jag att det fanns ett undantag från regeln att MRT måste ge tillstånd, och det var om sändningen bara skulle kunna avlyssnas av en mycket begränsad publik, och då räckte det med ett sändningstillstånd från PTS.

Hurra! Nytt mail till PTS, och nu gav man upp och skickade mej en blankett för ansökan om rätt att inneha och bruka anordning för radiosändning. Jag fyllde i efter bästa förmåga, och speciellt roligt var det att besvara frågan om utstrålad effekt, effekten skulle anges i kW. Jag fyllde i 0,00000001 kW. Rätt skall vara rätt.

Sen hände ingenting, men en dag blev jag uppringd av en mycket vänlig handläggare på PTS som sa att myndigheten skulle komma att införa samma bestämmelser som gäller i USA, och att jag fick vänta på detta. Jag väntade. Sen mailade jag och frågade hur långt ärendet hade fortskridet, och då kom beskedet att det inte skulle bli ett generellt tillstånd, men att jag skulle få ett alldeles eget sådant. Jag fick påminna, men en dag så kom det ett papper som meddelade att jag fick sända på valfri frekvens inom mellanvågsbandet med en max utstrålad effekt av 20 mikrowatt.

Jag har nu byggt en liten sändare som klarar FCC Part 15, och som jag därmed hoppas också klarar PTS krav. Ljudkvalitén är utmärkt, men räckvidden är starkt beroende på hur jag hänger upp antennen. Sändaren måste vara långt från datorer och annat som ger brum som annars hörs när det blir paus i musiken. Jag kan nu spela en Jerry Williamslåt och sedan sätta på mina gamla radioapparater i tur och ordning och lyssna på min egen sändare – Boradio på 1521 kHz.

Bo Sörensson bo@sorensson.se