Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2009
Framsida
Gnistträffen
Radiopatenten del 3
Vid närmare eftertanke...
Intressanta föredrag i Grimeton
Rapport från Gammelvala 2009
Tjeckiska radion 80 år
Vårt Forum
En gammal radiomiljö
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Intressanta föredrag hölls i Grimeton 8-9 augusti

Radioamatörerna i samarbete med vänföreningen Alexander med Olof Kjellgren och Carl-Henrik Walde i spetsen anordnade nu i år igen en tvådagarsaktivitet i Grimeton på temat Marin kommunikation. Utöver ett antal mycket intressanta föredrag visades produkter, t ex Software Defined Radios, SDR och byggsatser för utbildningsändamål. Även försäljning av begagnade radiodelar – en radioloppis – fanns på plats med bl a Ingvar Lund och Bo Johansson som försäljare.

Bo Johansson gör affärer med en holländsk besökare

Bland föredragen kan nämnas följande

Geert Willendrup och Kim Jensen från Köpenhamn berättade om Danmarks äldsta radiostation och hur den räddades och flyttades av en skara entusiaster, se mer på www.oxa.forsvaret.dk. De har senare i sommar och höst aktiviteter som bör vara av intresse för flera av oss.

Karl-Arne Markström höll ett föredrag om hur Handelmarin kommunikation förändrats under 100 år. Han belyste allt från tidiga gnistsändare till dagens bredband ombord på handelsflottans fartyg och hur svensk kustradio förändrats under 100 år. I år – 2009 - är det ju 100 år sedan Karlskrona Radio etablerades.

Bengt Svensson redovisade hur han med viss hjälp från Tekniska Museet dokumenterat Telemuseum innan det monterades ner och blev en liten del av Tekniska Museet. Arbete pågår att ta fram en DVD som beskriver Telemuseums samlingar och den skivan bör vara av stort intresse för både Radiomuseet i Göteborg och Världsar- vet Grimeton.


Bengt Svensson informerar om vad som hänt med Telemuseum

Karl-Axel Olsson, Kockums visade på många av de faktorer som man måste ta hänsyn till vid byggandet av moderna marinfartyg. Det var framför allt alla de antenner som ska finnas på fartyg av typen Visby och dessutom ska fartyget vara osynligt för fiendens radar. En stor utmaning men som Olsson anser att Kockums lyckats väl med.

Våra danska föredragshållare visade upp en renoverad kohärdetektor

Magnus Anderberg berättade ingående om sin far Amiral Erik Anderberg och alla hans intressanta och viktiga uppdrag för svenska försvaret både före och efter andra världskriget. Han kom in på hur bl a flaggsignalerna ändrades på 20-talet och hur vi Sverige lyckades knäcka koder/krypton under krigsåren.

Nils Willart från Trueheading visade ingående hur AIS-systemet fungerar för sjöfarten och vilka stora fördelar som finns med detta. Han kom även in på ett antal nya funktioner som är på väg att införas som har direkt koppling till sjöräddning och fyrövervakning. Mycket mer information om AIS finns på nätet, se t ex www.trueheading.se och andra siteadresser som visar aktuell sjöfart för nästan vilken plats som helst på jorden.

Rickard Berg från FMV informerade om marinens och arméns nya kortvågssystem.

En närbild på hur en SDR-station kan se ut under skalet.

Carl-Henrik Walde höll ett föredrag om Svenska Marinen Radio under 100 år och avslutade med att tacka alla föredragshållare och hälsa dem välkomna tillbaka nästa år. Temat då kommer att spegla mer om radions roll för flyget, radion i civila och militära flygplan och flygets behov av radio på marken.

Kjell Markström

Ingvar Lund med fru bakom loppisdisken. Foto: Rolf Claesson.