Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2009
Framsida
Gnistträffen
Radiopatenten del 3
Vid närmare eftertanke...
Intressanta föredrag i Grimeton
Rapport från Gammelvala 2009
Tjeckiska radion 80 år
Vårt Forum
En gammal radiomiljö
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

VÅRT FORUM

är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här. Gratis för medlemmar.

Mer om 3S/1

I majnumret förra året avhandlades detta rör, som medföljde byggsatsen till Clas Ohlsons enrörsmottagare. Bland annat rådde tvekan om vilken glödström röret skulle ha.

Mats Björk skriver i sin utläggning: ”ersättningsrör till 3S/1 är enligt ritningen A209 och LP2...” Så vi tar fram rörhandboken. Enligt Philips äldre rörbeteckningssystem, står första siffran (A209) för glödspänningen.Två volt sålunda. ’3’ i 3S/1har alltså inget med glödspänning att göra. Enligt uppgift från Karl-Gustav Strid, är 3S/1 ekvivalent med LP2. Vi slår upp LP2, ett marconirör med glödspänningen 2 volt. Så har vi löst den biten! Men kan det finnas någon logik i rörets beteckning? Standard Radio har också tillverkat ett rör med beteckningen 5S/1. En ekvivalent till 807, en pentod (eller rättare beam tetrod). Därmed tror vi oss veta att första siffran står för antalet elektroder. 3 för triod, 5 för pentod. ’S’ kan stå för sändarrör eller något annat, men rören levererades till Försvaret, så varför inte?

Så återstår frågan: Vad användes det till? Här återstår en del forskning. Vi hoppas kunna återkomma med upplysningar härom.

Krister Ljungqvist


En gammal radiomiljö

Radiotelegrafist Matts Brunnegård i radiohytten på isbrytaren Oden 1963