Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2009
Framsida
Gnistträffen
Radiopatenten del 3
Vid närmare eftertanke...
Intressanta föredrag i Grimeton
Rapport från Gammelvala 2009
Tjeckiska radion 80 år
Vårt Forum
En gammal radiomiljö
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

RADIOHISTORISKA FÖRENINGENS 7:e ”GNISTTRÄFF”

Och svensk kustradio 100 år i Karlskrona

Lördagen den 23 maj inbjöds telegrafister/ signalister till den 7:e ”Gnistträffen” som anordnats av Radiohistoriska Föreningen i Västsverige. Träffpunkt denna gång var Karlskrona. Anledningen till denna förändring av ort var, att Sveriges första kustradiostation Karlskrona Radio/GK/ GSK/SAA fyllde 100 år och den händelsen firades dagen efter, den 24 maj, i Karlskrona.

Marinmuseum

Telegrafistträffen började vid middagstid med ett seminarium/symposium i Hörsalen på Marinmuseum. Intendenten på Marinmuseum, Hans Lineskär, inledde med att berätta om museets olika utställningar.

Incheckning med telegrafinyckel.

Det fanns en utställning om Karlskrona Radio 100 år med bl.a. en fin modell av radiostationen då den låg på Nötholmen. Ett mycket fint bildspel visades i filmsalen. Radiomottagare fanns uppställda så att besökaren kunde lyssna på den radiotrafik som fortfarande pågår på olika frekvensband.

Carl-Henrik Walde, tidigare chef för Radiobyrån på Försvarets Materielverk (FMV), visade en videofilm som inspelats på Fårö under Nordisk HF-konferens 1986 där Telegrafverkets dåvarande chef, professor Håkan Sterky, som vid videoinspelningen var 85 år, berättade om radiokommunikation under en militärmanöver omkring år 1920.

Arne Ahlström, tidigare FMV, berättade om svenska marina kuststationer åren 1900 till 2000. Detta finns beskrivet i en bok han skrivit och som utkom för några år sedan.

Karl Axel Olsson från Kockums berättade om korvetten Visby´s antennarrangemang för HF och VHF/UHF.

Carl-Henrik Walde återkom med att visa ett bildspel som Karl Arne Markström sammanställt och som är en historisk exposé över sjöfartsradion genom 100 år, från Maxwell via Marconi fram till dagens radiokommunikation.

Rickard Berg från Försvarets Materielverk redogjorde för historien om Försvarets nya kortvågstransceiver HF2000, som är ett modernt helautomatiskt och adaptivt radiosystem med många möjligheter.

Efter symposiet träffades ett 60-tal f.d. telegrafister vid en middag på Restaurang Jarramas Brygga som ligger i samma lokaler som Marinmuseum. Vid incheckningen till sammankomsten fick varje deltagare sända sin amatörsignal eller sitt namn på telegrafi med en morsenyckel. Det var lite si och så för de gnistar, som inte varit igång på många år, att få korta och långa tecken att hamna rätt. Lars Kålland, sammankallande för träffen, hälsade alla välkomna och önskade alla en trevlig kväll i goda vänners lag. Deltagarna kom från hela Sverige och en dam kom ända från Norge för att träffa sina telegrafist- kamrater. En gäst kom från Köpenhamn och representerade dess första radiostation, Köbenhavn Radio/OXA, som tillkom ett år före svensk kustradio.

Väl på plats fanns det mycket att tala om från de som varit ute på sjön på fyrtiotalet och senare och några få som arbetat fram till sin pensionering och till och med till den dagen då telegrafisten fick gå iland för gott, då kommunikationerna på båtarna idag sköts av fartygsbefälet ombord via satellit, VHF, f.d. MARITEX och mobiltelefoni vid kustnära fart.

I församlingen fanns det elva damer som varit aktiva telegrafister. En av deltagarna, Birgitta Gustafsson från Köping, har i en bok beskrivit telegrafistens historia under ca 100 år.

Nästa träff är planerad att vara i Göteborg år 2011 för att celebrera Göteborgs Kustradiostation/ GSG/SAB/SAG som då skulle ha fyllt 100 år.

Söndagen den 24 maj firades Karlskrona Radio/ SAA 100 år.

Örlogskapten Niclas Lyngstam, chef för Marinens Radio, hälsade ca 80-talet inbjudna personer och andra gäster välkomna till detta jubileum. Han gav en kort resumé över Karlskrona Radio´s historia. Det enda som idag påminner om att radion funnits på Lindholmen är ett antennfundament. Karlskrona Radio flyttade ganska tidigt till en närliggande ö i Karlskrona skärgård. Han bjöd sedan de närvarande till en enklare buffé som stod uppdukad på platsen och under tiden underhöll Sandgrenska Manskören.

Kl 12:55 avlyssnades en sändning från världsarvsradiostationen Grimeton Radio/SAQ på 17,2 kHz som en hyllning till Karlskrona Radio och hundraårsjubileet.

Telegrammet var utformat som ett tjänstetelegram och löd:

SAA SAA SAA DE SAQ SAQ SAQ QTC = ~ AAA GRIMETON nr 1 NILW 24/5 1055Z = A = KARLSKRONA RADIO/GK/GSK/SAA = TODAY WE CELEBRATE ONE HUNDRED YEARS SINCE THE START OF THE FIRST SWEDISH COAST RADIO STATION KARLSKRONA RADIO/SAA STOP IT IS STILL WORKING ON MILITARY FREQUENCIES STOP ALL THE BEST FROM = GRIMETON RADIO/SAQ + DE SAQ SAQ SAQ @

Ett tillägg löd: ...NW PERSONAL MSG GREETINGS TO ”GNISTTRAAFFEN” AND TO ALL VOLKS PARTICIPATING = OPR ULF

Även en sändning på 500 kHz med hälsning från Stockholm Radio skulle ske, men på grund av störningar hördes ingen sändning.

Chefen för Marinbasen i Karlskrona, överste Ola Truedsson, avtäckte en minnestavla, som skänkts av Kockums Varv. På tavlan finns inskriptionen:
Karlskrona Radio 1909-2009. Denna minnestavla avtäcktes den 24 maj 2009. ”På denna plats öppnades den 24 maj 1909 svenska marinens och Sveriges första reguljära kustradiostation. Fram till 1922 var anropet ”Gniststationen Karlskrona, GSK” därefter ”Karlskrona Radio”. Från 1913 till 2003 också öppen för kommersiell trafik med anropssignalen SAA. Signalen lever idag kvar i den ”Marina Radio, MARa” som etablerades 2002”.

Minnesplaketten avtäcks.

Efter avtäckningen sjöng Sandgrenska Manskören ”Telegrafisten Anton Hansson vals” av Evert Taube.

Köbenhavn Radio/OXA överlämnade genom Geert Willendrup en minnestavla till Örlogskapten Lyngstam. Han sa att Köbenhavn Radio var en pigg 101-åring och hälsade Karlskrona Radio välkommen in i 100-årsklubben.

Jubileet avslutades kl 14:00.

Sven Persson f.d. telegrafist i handelsflottan och Lars Kålland, också han f.d. telegrafist.