Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2012
Framsida
RAF-mottagaren R1 155
EIA Radio
Gammelvala 2012
Radiohistoria i norr
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Gammelvala 2012

Nu är Gammelvala 2012 över, den 50e i ordning för Gammelvala och 10e gången för Radiomuseets radioverkstad. Vi var många som tjänstgjorde på utställningen i år, Jeanette och Lennart Nilsson, Viktor och Mia Olsson och Christer Aronsson från Göteborgsområdet, Rolf Brodin från Värmland, Sven-Erik Allarhed från Dalarna och även två tyskar, sommarboende i Värmland, som heter Rolf Pützhofen och Gerhard Linneman. Ulf Sjödén och Peter Landgren tittade in när de kunde. Stort tack till alla!


Ulf Sjödén, Christer Aronsson, Rolf Pützhofen, Jeanette och Lennart Nilsson

Under veckan lagades 15 radioapparater, och vi svarade på väldigt många frågor och berättade om våra utställningsapparater. Naturligtvis berättade vi även om Radiohistoriska Föreningen i Västsverige och museet i Göteborg. Jag vet inte om vi får många medlemmar genom utställningen på Gammelvala, men stort intresse finns, att döma från alla frågor.

Vi tog med oss 11 apparater från museet, och folk kommer ju med apparater som gåvor eller till låns. Vi säljer även några dubbletter. Under veckan hade vi som regel omkring tjugo audio och radioapparater i utställningen. Det fanns även många tidsenliga mätapparater, som också väcker besökares nyfikenhet. Jag beskriver här några av våra utställningsobjekt.


Telefunken O 508 S.

Som gåva fick vi en Telefunken O 508 S, en riktig snygging från 1957 – 58. Enligt en chat på http://www.radiohistoriska.se/ ändras Telefunkens apparatbeteckningar vid denna tidpunkt. Istället för att kalla apparaterna för Opus, Jubilate, Gavotte etc, som Telefunken gjort tidigare år så blev beteckningarna O, J och G följda av ett typnummer och ett S. Denna apparat liknar alltså en Opus 8.


Blaupunkt S6W69H.

En rolig sak hände under veckan – en kille från Brunskogstrakten kom in med en radio i originalförpackning, som han gärna vill ha igångsatt. Det visade sig att det var en Blaupunkt S6W69H, troligtvis från 1939-40, en väldigt vacker radio i glänsande nyskick. Och naturligtvis fick våra duktiga reparatörer igång den utan problem. Apparaten hade AZ11, ECH11, EBF11, EL11 och EFM 11 rör.


Radiola 2523 V.

Naturligtvis fanns även Svenska radioapparater till beskådande. Vi fick som gåva en Radiola 2523V från 1952 med 6 rör, MECH42, 6BA6, 6AV6, 6AQ5, MFM34 och 6X4.

  Bild på Radiola 303Voch Radiola 303V sida. RM00532.

Som ett äldre exempel fanns en Radiola 303V från 1930 - 31, också en gåva, en vacker apparat med tre rör och alla reglage gömda i ett sidofack.

Ett ”nytt” inslag i vår utställning var en kolkornsmikrofon i marmorhölje från 1920-talet. Tillverkaren heter Reisz. Det finns många bilder av Sven Jerring bakom en sådan mikrofon, och våra äldre besökare tyckte att det var roligt att få veta det! Yngre besökare tyckte nog att det var roligt att se en så gammal mikrofon, men visste naturligtvis inte vem Farbror Sven var. Denna mikrofon kallades för “Sockerbiten”.


















Bild på Mikrofon. RM04829



Bilden visar Radionette, RM 00191.

Våra Norska besökare saknade Tandberg radio. Vi hade faktiskt en Norsk Radionette radio från 1964, rörbestyckad, för LV/MV/KV1(fiskevåg), KV2 och FM-band, men den var alldeles för modern, tydligen! Nästa år får vi se till att vi tar ett exemplar av Tandberg radio från 50-talet med oss.

Det var roligt att berätta på Gammelvala om dessa fina apparater – hoppas att det är roligt för våra medlemmar att läsa om dem här i Audionen!

Jeanette Nilsson