Riktgardinantenn i Hörby
RADIOHISTORISKA FÖRENINGENS VÅRRESA I SYDOST 2004-05-30
Tisdagen den 25:e maj var dagen för Radiohistoriska Föreningens vårresa 2004. Samling skedde på Grimeton Radios parkering med avresa kl 09:00 i hyrd Volkswagenbuss. Vi var sju personer och senare anslöt ytterligare en, så totalt var vi åtta stycken, som i det vackra vädret drog oss mot Hörby Radio, som ligger ganska mitt i Skåne.
Hörby Radio
Det lilla museet i anslutning till Hörby radiostation studerades noggrannt.
Vi möttes på radiostationen av stationsföreståndaren Bengt Mejer. Han gav oss en utomordentlig visning av kortvågsstationen och berättade om verksamheten. Tidigare ägdes stationen av Televerket Radio, men sedan den 1 juli
1992 är det Teracom Radio, Svensk Rundradio, som äger anläggningarna.
En intresserad grupp i hörbystationen.
Den första radiostationen i Hörby byggdes år 1929, ca 4 km nordväst om nuvarande anläggning. Två master på 40 m höll upp ett antal linor. År 1937 flyttade man så till nuvarande byggnad med en högre mast på 130 meter och
1952 invigde man två kortvågssändare på 100
kW med ett antennsystem bestående av 23 master, varav 7 st på 100 meters höjd.
År 1975 togs ytterligare två sändare i bruk, nu på 500 kW effekt vardera.
1985 togs en nyuppsatt mellanvågsstation vid Sölvesborg i bruk och mellanvågen i Hörby upphörde (se nedan).
Tre nya kortvågssändare och lika många nya antenner togs i bruk 1993. Effekt 500 kW. Dessa är i bruk idag.
Antennsystemet består av två st logperiodiska antenner för frekvenser mellan 6 och
26 MHz. Egentligen fanns det ytterligare en, men den blåste i sönder vid tillfälle. Antennerna är vridbara och ställs in i önskad riktning. Förstärkning ca 10 gånger.
Vidare finns det sex s.k. riktgardiner i fasta riktningar. Förstärkning ca 100 gånger.
Man har också en "Europa-antenn" som vanligtvis går på frekvensen 6 025 kHz och har en bred sändningsriktning på ca 120 grader, mellan riktningarna 130 och 250 grader.
Sändarna är byggda av ABB och är som sagt på 500 kW vardera.
Logperiodisk kortvågsantenn
Allt skifte av frekvens, antenner mm. sköts
av en dator och personalen på Hörbystationen behöver inte deltaga utom vid de fall något går fel.
Förutom kortvågssändare finns FM-sändare, TV-sändare mm i en byggnad en bit ifrån kortvågsstationen och har antennerna i en mast på 320 meters höjd. Denna station hann vi inte med att besöka.
Sölvesborg Mellanvågsstation.
Masterna till Sölvesborgs mellanvågssändare
År 1985 byggdes en ny mellanvågsstation söder om Sölvesborg och den dåvarande mellan- vågen i Hörby lades ner. Sölvesborg MV är obe- mannad och sköts av Hörbypersonalen.
Stationen består av en mindre byggnad och två ostagade master på 135 meters höjd vardera.
Masterna står bara några meter från strandkanten. Sändaren är en AEG-Telefunken på 600 kW. På grund av att man delar frekvens med andra radiostationer i södra Europa och Afrika användes antennsystemet för att reducera utstrålningen i sydlig riktning, så att man västerut och österut sänder med en antenneffekt av
2 000 kW men i riktning mot Rumänien endast har en antenneffekt av 400 kW. Man matar bägge antennerna och utnyttjar fasförskjutning för att uppnå denna effekt. Antennsystemet har konstruerats och byggts av AEG-Telefunken.
Karlskrona
På eftermiddagen anlände vi till Karlskrona och tog in på Karlskrona-Trossö Vandrarhem för
120 kronor per natt. Det kostade 45 kronor om vi ville ha frukost och ytterligare 45 kronor om vi inte hade sängkläder med oss. Fyra delade ett rum, tre ett annat och en person låg ensam i ett trebäddsrum för ytterligare 100 kronor.
Vi passade på att i det vackra vädret titta på Karlskrona med Stumholmen, Marinmuseet, Rosenbom mm. Tre av oss hade gjort värnplikten i Marinen. Mycket nostalgi. Middag på f.d.
"Regnbågen".
Brömsebro
Efter frukost nästa dag reste vi vidare nordostvart och beskådade fredsstenen vid Brömsebro, där "Freden i Brömsebro" ägde rum år 1640.
Ruda Radio
Efter rast i Kalmar nådde vi så Marinens Långvågsstation vid Ruda, sydost om Oskarshamn. Stationen, som numera är obemannad, är nersprängd i ett berg och fjärrmanövreras. Den består av en stark långvågssändare för sändning till u-båtar samt en del kortvågsstationer. Anläggningen byggdes 1959.
Resan tillbaka till Grimeton gick via Växjö, där vi passade på att få oss något till livs (Thaimat).
En trevlig resa, som Ingvar Lund planerat och genomförde.
Lars Kålland
KUSTRADIO
|