En svensk utpost i Finland
Tekniker Oskar Wikström och vice ordförande Sigurd
Backlund vid föreningens första radiostation i maj
1926.
Jakobstad blev först i Österbotten och med de första i Finland med en radiostation. Den inledde sändningarna den 7 maj 1926 efter några dagars provsändning. Man reläade rikssvenska program från Boden. Två dagar efter starten, en söndag, sändes också det första egna lokalprogrammet. Rundradion sände sitt första program fyra månader senare, den 9 september. Vasa fick sin radiostation 1935.
Jakobstads radiostation tillkom genom medel insamlade i en förening, Mellersta Österbottens Radioförening. Stationen levererades av Svenska Radioaktiebolaget och var av samma typ, som stationerna i exempelvis Norrköping Jönköping, Hälsingborg, Borås o. s. v. och var den trettonde i ordningen av samma stationstyp, som levererats från Svenska Radioaktiebolaget. Effekten var 250 watt. Stationen igångsattes de första dagarna i maj 1926 och installerades i Brandkårshuset i Jakobstad. Den
ena antennmasten var uppsatt på Brandkårshusets torn och den andra på taket till Strengbergs Tobaksfabriker.
Radiostationens ändamål var att möjliggöra kristallavlyssning av svenska program för så många som möjligt av den svenska befolkningen i Mellersta Österbotten. Stationen arbetade i huvudsak således som reläsändarstation för de svenska riksprogrammen, vilka togs trådlöst från Boden. Mottagaren för upptagning av programmen var belägen cirka 3 km från stationen och hade till sitt förfogande två antennmaster på cirka 25 meters höjd. Därifrån överfördes programmen med en av radiostationen tillhörig telefonlinje till stationen. Egna mikrofoner fanns, så att lokala program kunde utsändas.
Sändaren år 1926.
Att stationen mottogs med ett överväldigande intresse av svenskarna i Mellersta Österbotten behöver väl knappast sägas och meningen var att genom att förbättra antennanläggningen så småningom ytterligare öka stationens räckvidd.
Särskilt dagsnyheterna, samt den svenska gudstjänsten från Sverige intresserade i hög grad, enär kommunikationerna med Jakobstad var sådana, att dessa nyheter annars nådde staden cirka ett dygn senare.
Henning Hellund
Källor: Jakobstad 70 år i etern
Radio Nr 17 15 nov 1926
|