Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2007
Framsida
Idéer som förblev idéer
Tips inför sommaren
Vårt forum
Hur man skapar sin egen radiomiljö
Radiohistoria
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Idéer som förblev idéer:

Storstadens centralradio

I kölvattnet efter stora uppfinningar följer nästan alltid mer eller mindre vilda utvecklingsidéer. Radion är inget undantag. Det finns många halsbrytande fantasifoster som bygger på just radiomediet, varav nästan lika många snabbt gick i graven - eller jordades, kanske man bör säga.

Ett sådant projekt dök upp i klivet mellan 1920- och 30-talet: Storstadens centralradio. En variant av trådradio, men medan trådradion förverkligades och fungerade under några decennier, så stannade stadscentralradion på ritbordet. Så här var det i varje fall tänkt:

Även på den tiden var det problem för storstadsbon att ratta in mer avlägsna rundradiostationer. Svåra störningar och svaga signaler ställde till det, då som nu. Nu var tanken att installera en slavstation på betryggande avstånd från storstadens stör-smog. Ja, en och en förresten. Det handlade om ett helt batteri mottagare, var och en inställd på var sin station. En för Prag, en för Kalundborg, en för Daventry, en för Hilversum och så vidare.

Från mottagarcentralen ute på landet skickades hela kompotten per kabel in till storstaden, en tråd för varje station. Kabeln landade i något som var mycket snarlik en manuell telefonväxel med telefonissor och allt. Från denna växel ledde sedan trådar ut till varje centralradioabonnent som var utrustad med en bordshögtalare med förstärkare.

Tanken var sedan att abonnenten, bekvämt tillbakalutad framför högtalaren, helt enkelt ringde upp radioväxeln och beställde ”Wien”, ”Paris” eller ”Hilversum”. Radiotelefonissan pluggade om sina telefonproppar och vips kunde abonnenten avnjuta sin begärda station med perfekt ljud, helt fritt från störningar.

Av förståeliga skäl stannade som sagt denna fantastiska idé på skissblocket den gången. Det är först nu, sådär ett halvsekel senare som Internet, podradion med mera yrvaket hakat på den gamla centralradiotanken med perfekt och valfri radiomottagning i alla lägen.

Fast förutsättningarna är ju lite annorlunda...

Mer om storstadens centralradio finns att läsa i februarinumret av Populär Radio, årgång 1932.

P. J. Reuterberg