Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2003
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Från styrelsen
Möteskalender
Radioresa
Mötets föredragshållare
Helgvakter
Från årsmötet
Resultatrapport
Budget
Upptäck Radiomuseets webbplats
Gnistträff 2003
Styrelsen i bild
Forum för samlare
Radiopionjärens kraftkälla
Radiomuseets engagemang i GMC
Rörbeteckningarna, vad betyder de
Stiftelsen
I Museibutiken
 
Andra nummer av Audionen

RADIOMUSEETS ENGAGEMANG I GÖTEBORGS MARITIMA CENTRUM (GMC) MM

FYRSKEPPET FLADEN

För ett antal år sedan startades, i Radiomuseets regi, amatörradiotrafik på två av de fartyg som ingår i Göteborgs Maritima Centrum (GMC), nämligen fyrskeppet FLADEN/SK6FL och jagaren SMÅLAND/SK6SL. Det började med en ”International Lightship- and Lighthouse Weekend” där fyrar och fyrskepp i Europa deltog. Idén kom från Skottland och Danmark och samlade ett fyrtiotal deltagare första året. Fyrskeppet Fladen var med från början. År 2002 deltog över 350 fyrar och fyrskepp i hela världen!

Helgen den 16-17 augusti 2003 är det dags för årets upplaga.

HMS SMÅLAND

1999 började något som kom att kallas ”International Museum Ship Weekend Event”. År 2003 deltog cirka 90 fartyg av alla de slag, bl.a. många av USA:s hangarskepp och slagskepp liksom HMS Belfast/GB2RN i London, Storbritannien. Vi deltog med jagaren HMS Småland.

I år är det 19-20 juli som gäller.

HMS HUGIN

2002 tillfördes GMC den dittills fungerande patrullbåten HMS Hugin där vi, efter idog påverkan, lyckades få Marinen att låta radiostationen ombord följa med i ursprungligt skick. En sändare på 400 watt och en på 250 watt ingår i utrustningen. Fartygets ordinarie stavantenner användes. HMS Hugin har tilldelats anropssignalen ”SK6HUG” på amatörradio.

Årets ”International Museum Ship Weekend Event” kanske kommer att köras från HMS Hugin i stället för från HMS Småland som tidigare, eller kanske från båda.

HMS NORDKAPAREN

Sedan några år ha ubåten HMS Nordkaparen ingått i GMC: s samlingar. I samband med att ansökan om amatörradiotillstånd för HMS Hugin söktes, gjordes även ansökan för HMS Nordkaparen. Den tilldelades signalen ”SK6SUB”.

Även för ubåtar finns en ”International Submarine Weekend Event”. Den var i år den 26-27 april.

Fartygets ordinarie kortvågsantenn restes med hydraulik, något som inte låter sig göras längre. Det finns dock en reservantenn, typ stav, på 5,5 meters längd. Denna antenn har vi funnit och försök gjordes att få upp den till ubåtshelgen i april. Vi lyckades dock inte helt, då man måste klättra på utsidan av tornet för att få fast den och de som deltog i försöken inte är i den klättersamma åldern längre. Vi hoppas vara med nästa år.

Ubåtens ordinarie sändare finns kvar, men är inte lämplig att använda på amatörradio, varför amatörradiotranceiver användes.

OPERATÖRER

Från början var det några få som deltog i radiokörandet tillsammans med undertecknad, men efter som åren har gått, har jag varit ensam. Det är i och för sig inte så betungande. Aktiviteterna är inte ”contest/tävling” och meningen är inte att köra tusentals QSO under H24. Då museet är öppet endast begränsad tid, har det blivit att jag kör mellan ungefär kl 10:00 till 17-18:00 lördag som söndag med avbrott för skaffning. Övrig tid är museet stängt.

Det vore ändå roligt om fler kunde ägna lite tid till dessa radioaktiviteter. Det är mycket kul och förbindelserna sker på såväl CW som SSB. Krav för deltagande är 1) medlemskap i Radiomuseet och 2) gällande amatörradiocertifikat.

OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG III

En aktivitet förutom GMC, som Radiomuseets planerar att deltaga i är, att utrusta Ostindiefararen Götheborg III med amatörradioutrustning för användande under skeppets resa till och från Kina med början av hösten 2004 Meningen är inte att förse skeppet med operatörer (tro bara inte det!) utan dessa får tas ur den ordinarie besättningen, under förutsättning att amatörcertifikat finns. Götheborg III kommer att göra flera besättningsbyten under resans gång och förhoppningsvis skall det på några av resans delar kunna finns radioamatörer.

Radiomuseets åtagande kommer då att bli att, 1) hos PTS anhålla om amatörradiotillstånd och anropssignal, 2) skaffa sponsorer till utrustningen, 3) sköta QSL-hanteringen.

Styrelsen för Ostindiefararen har besvarat vårt förslag positivt och tycker att idén är bra, men ber om anstånd med beslut till hösten, då de bättre kan bedöma huruvida utrymme kan ställas till förfogande. Bl.a. antennarrangemang bland taljor, tåg och segel kan bli ett problem.

Om dessa planer kan förverkligas kommer Götheborg III att bli en ”het” signal i etern.

RADIOMUSEET/SK6RM

Radiomuseet deltog 2002 också för första gången i ”International Museum Weekend” och kommer att deltaga den 14-15 juni 2003. Ca 100 museer, inte bara ”radiomuseer”, deltog 2002, främst från Storbritannien.

Lars Linder är ansvarig. Om du vill vara med och köra trafik, anmäl dig till honom.

Lars Kålland

Senast ändrad 2003-06-06    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse