Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2001
Redaktion, styrelsen
Museets öppettidet
Ordförandens spalt
Medlemsvärvartävlingen
En sista uppmaning
Bokslut år 2000
Maritex upphört
Aktiva medlemmar
Områdesansvariga
Aktiviteter
Intressanta Radioplaner i Cornwall...
Helgvakter
Jag har varit på museum
Radioresa till Tyskland
En gammal radiomiljö
4-rörsmottagare med skärmgallerrör
Apparatförsäljning
Om Jan Brogrens material
Washingtonkonferensen 1927
"Ultramottagaren" Särmark S9
Radiorör till salu
 
Andra nummer av Audionen
Jag har varit på museum......


En del avDalénmuseets samling av AGA-apparater

En fascinerande exposé av svensk teknikhistoria

I Stenstorp, mellan Falköping och Skövde, Gustaf Daléns födelseort, ligger Dalénmuseet. Vackert inrymt i det gamla tingshuset, mitt i samhället, har skapats ett museum, där Gustaf Daléns uppfinningar, såväl som det av honom bildade företaget, AGAs produktion av allehanda högteknologiska apparater finns att beskåda.

Dalén är nog mest känd för klippapparaten, som möjliggjorde blinkande ljus på fyrarna längs all världens kuster, samt solventilen, som skötte fyrens till- och frånslag med hjälp av dagsljuset. För dessa fick Dalén Nobelpriset i fysik 1912.

Daléns inovativa anda präglade företaget AGA långt in i vår tid. Tidigt startade man radiotillverkning. Museet har en fin samling av allt från de första kristallapparaterna till sextiotalets TV. Kommunikationsradio för såväl civil som militär användning ingick också i företagets produktion. Även ett bombfällningsgyro har tillverkats. Också medicinsk utrustning framforskades. En hjärtlungmaskin finns att beskåda bl.a.

Få är de områden AGA inte varit sysselsatta inom. Många av oss minns säkert AGA-Balticskylten på biograferna. Förutom maskineri, var man framstående inom optik, och fick pris för sin Cinemascopeoptik.

Vem minns idag AGA-bilen, som tillverkades vid Berlinfabriken vid första världskrigets slut? Den fick en kort historia. Konkurrensen i bilbranschen vid den tiden kan liknas vid vår tids IT-bransch. Ett av de få kvarvarande exemplaren finns på museet.

Efter en rundvandring på museet, med många intryck, bar jag med mig ett alldeles speciellt. Det var inte klippapparaten, solventilen eller elektroniken.


Det gamla tingshuset från 1884, där museet är inrymt.

- Glödnätsbytaren! I vår uppkopplade värld glömmer man lätt enkelheten:

För att få gott ljusutbyte i fyrarna, införde man ett glödnät, liknande det vi idag kan ha på gasollampor för campingbruk. Då ett sådant så småningom brinner ut, måste det bytas. Dalén konstruerade en apparat som gjorde detta automatiskt. Enbart med hjälp av de mekaniska lagarna och tyngdkraften, klarar denna apparat att ta bort det utbrunna nätet och applicera ett nytt. Miljövänligt, skulle vi säga idag.

Ett besök på Dalénmuseet är värt den omväg och den tid det kräver, om man är i de trakterna. Är Du intresserad av teknik och teknikhistoria, får Du Dig mycket till livs här.

Museet har öppet tisdag till fredag kl 10-16, lördag och söndag kl 12-17 fram till 31 augusti. Upplysning om gruppbeställningar och övriga tider kan erhållas på telefon 0500-45 71 65.


AGA Baltic fartygsmottagare från 1939

Dalénmuseet drivs av Gustaf Dalénsällskapet, en ideell förening, liknande vår förening.

Krister Ljungqvist

Senast ändrad 2000-05-27    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse