Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 1, 2006
Mötets föredragshållare
Radiomuseets vårresa
Vårt forum
Från gniststation till satellit
Telegrafi, telegraf...
Från pratradio via piratradio...
Gamla radiomiljöer
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

VÅRT FORUM

eller som vi tidigare kallat det ”Forum för Samlare” är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här. Då vi inte enbart ägnar oss åt samlarföremål, tycker vi att denna nya rubrik kan vara väl så talande. Det är ju till för oss medlemmar!


Sökes

Pappersrullar till fjärrskrivare Siemens T 100.
Ingvar Sabel
tel 0512-202 34, 0730 408713

Säljes

Fartygsradioutrustningar av olika slag säljes till humana priser på Radiomuseet.
Fullständig lista på vår hemsida radiomuseet.se
eller ring 031-792101

Experiment med DRM-mottagning

Nedanstående beskrivning är till för den som vill prova på DRM på ett enkelt och billigt sätt, men har ”skrotlåda”, lämplig mottagare, mätinstrument, tid och behärskar lödkolven.

Kopplade först upp en balanserad blandare, Philips NE612N med yttre lokaloscillator, en transistor med 465 kHz -xtal. (MF blev då 10 kHz, skall vara 12 kHz). Kopplade den till en gammal Rörmottagare, Mrm8/GEC RT400. Den har Panadapterutgång efter blandarröret, samt variabel bandbredd upp till 12 kHz. Det fungerade, fast mycket kinkigt med frekvensinställningen.

Ville dock ha rätt MF=12 kHz. Rotade i ”skrotlådan”, fann att färgbärvågskristaller hade ca 10 ggr för hög frekvens. Det är den nedre delen av schemat. Den består av oscillator och en 10-delare. Byggde in det hela i en liten burk. Öppnade min IC745 och lyfte på FM-modulen, lödde dit en emitterföljare fast med en FET. Drain till +, gate till 15 khz (455 MF )-filterutgången, source till jord via 330 ohm, en kondensator från source till ett litet stiftuttag. Därifrån drogs en smal koax ut genom ett ledigt hål till ovan beskrivna blandarenhet. Får så in ett flertal DRM-stationer, bland annat Radio Luxembourg i stereo på 7295 khz. Som att uppleva ungdomen Hi !

Mottagarens noiseblanker måste skruvas ner, annars går den illa åt datapulserna. DRM-sändningar är listade på http://www.wwdxc.de/ drm.htm. När DRM-mottagningen gått igång, visas listor under Wiew/Station Dialog. Där visas dom som sänder just nu, repektive dom som sänder på olika tider.

Programfiler sökes på Internet. Jag använder DREAM, som även tar emot AM, SSB, CW och FM. Hittat på http://drm.sourceforge.net alt http:/ /pessonal.onda.com.br/rjamorim/dream.zip. Behöver kompletteras med Qt. (www.trolltech.com). Se infofilen. Har kört programmet direkt från DVDskiva med en 560 Mhz dator. Det gick, men lite seg uppdatering av skärmen. PC med 1,7 GHz och programmet på HD går utmärkt.

PC inställning: Gå in på kontrollpanelen” Ljud, Ljudenheter”, Inspelning/Microphone/Avancerat Bocka för Mic Boost (+20dB ) för att kompensera den låga utspänningen från NE612. Starta DREAM genom att klicka på Dream.exe. Då kommer på skärmen en vy med texten ”Scanning” upp. Klicka på Wiew / Evaluation Dialog, så visas insignalen.

En stark DRM signal (ca +20 Db över S9 ) syns som en 10 kHz bred signal, som bör sticka upp ett par cm över de andra signalerna. Genom att vrida på antennavstämningsenheten kan jag optimera signalen så att 10 kHz- signalen höjer sig över de andra så markant som möjligt. För att förbättra mottagningen kopplades ett 455kHz, ca 12 kHz brett filter in på ledningen från Rx till NE612. Det kommer från skrotlådan, troligen från mobiltelefon eller bärbar, ev. p-sökare. Det blev lite bättre, trots att det inte var optimalt anpassat. Det fins filter att köpa från bl.annat Tyskland. En bättre blandare kan också vara värt att prova. Min gamla IC745 har dessutom kanske en del fasbrus på lokaloscillatorsignalen.

Tidskriften Elector har beskrivning och byggsats, för den som fått blodad tand.



Ladda ner ett tydligare schema i PDF-format

Bengt Eliasson

Senast ändrad 2006-02-24    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse