Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 1, 2004
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Från styrelsen
Möteskalender
Förslag till dagordning
Addendum till årsmötet
Valberedningen
Årsberättelse
Balansrapport
Budget
Statistik
Medlemsavgiften
Resor
Audionen på webben
Utländska radiostationer
Forum för samlare
Svarta Radion
Uppsats om trådradion
Stiftelsen
Radiomuseet
 
Andra nummer av Audionen

Årsberättelse för verksamhetsåret 2003 för Radiohistoriska Föreningen i Västsverige

STYRELSE
Ordförande 	Kjell Markström
Vice ordförande 	Henning Hellund
Sekreterare 	Viktor Ohlsson
Ekonomiansvarig 	Birger Andersson
Bokföringsansvarig 	Börje Nilsson
Ledamot 		Lars Öhberg
Ledamot 		Lars Kålland
Ledamot 		Gösta Öborn
Ledamot 		Bertil Sirenius

FUNKTIONÄRER
Revisor 		Hans Ledin
Revisorssuppleant 	Anders Granhäll
Valberedning 	Sören Engblom - sammankallande
Valberedning 	Sven Persson

Styrelsen har under året haft elva protokollförda sammanträden. Tre av styrelsemötena var kombinerade med områdesmöte. Sex träffar med enbart områdesansvariga genomfördes. Årsmöte hölls den 22 mars 2003 i Radiomuseets lokaler. Efter mötet delades årets stipendier ut och stipendiaterna Professor Kent Larsson, Genarp och Magnus Nilsson, V. Frölunda gjorde korta presentationer av sig själva. Därefter berättade förra årets stipendiat Robert Wallander om ”När radion var ung i Göteborg”. Vid medlemsmötet i juni föreläste Magnus Nilsson om CIHkonferensen i USA, Roger Eliasson om planerna för ett flygupplevelsecentrum, Aeroseum. Vid mötet i september berättade Kjell Markström om Tetra-projektet och under novembermötet redovisade Mats-Ove Jakobsson hur införandet av digital-TV i Sverige går.

MEDLEMMAR
Antalet medlemmar uppgick vid verksamhetsårets början till 692 och vid dess slut till 671.

RADIOMUSEET
Förutom att vara en förening för att ta tillvara intresset för radioteknikens historia och utveckling, såväl tekniskt som kulturellt, har föreningens största samlande uppgift varit att driva Radiomuseet, på Anders Carlssons Gata 2, på Hisingen i Göteborg.

ANSVARSOMRÅDENA
Ansvariga för vidmakthållandet och vidareutvecklingen av samlingarna på museet har varit: För Amatörradio Lars Linder, Bibliotek Nils Pihlgren biträdd av Henning Hellund, Karl- Gustav Strid, Bilradio Ingvar Lund, Datagrupp Viktor Ohlsson biträdd av Jan Broms, och Sören Engblom, DX-ing Krister Eriksson, Fartygsradio Evert Olofsson biträdd av Rolf Claesson, Instrument Elon Andersson, Internet Viktor Ohlsson, Komponenter Bo Karlsson, Kustradio Lars Kålland, Landmobil radio Alf Urbath, Ingvar Lund, Militärradio Ingvar Lund, Radiolänk vakant, Radiorör Sören Engblom, Rundradio Bengt Johannesson, Television Göran Jonsson, Verkstad Sören Engblom, Historisk verkstad Bengt Johannesson.
För Audionen har Krister Ljungqvist, Henning Hellund, Viktor Ohlsson, Anders Strömbäck och Inger Andersson svarat.

MUSEIVERKSAMHETEN
Museet har varit öppet för besökare alla dagar mellan 12.00 och 15.00. Öppethållande under veckodagarna har varit möjligt genom att föreningen har haft tillgång till ALU-anställningar och personal från Lundby föreningspool, samt ett antal trogna medlemmar. Under helgerna har föreningens egna medlemmar ställt upp. Museiverksamheten har fungerat med hjälp av många frivilliga insatser från medlemmar och med stöd från sponsorer. Vi har att tacka hyresvärden för goda kontakter och stöd till vår verksamhet. Vi har haft en jämn tillgång till vakter för att hålla museet öppet under helgerna. Museet har under året haft sammanlagt 3 880 besökare.

Under året har samtalen fortsatt med Radiomuseets hyresvärd, Norra Älvstrandens Utvecklings AB, om en långsiktig lösning av museets lokalbehov. Från hyresvärden ser man gärna att museet kan finnas kvar i området även i framtiden.

Ett omfattande arbete pågår med att katalogisera samlingarna i en databas och resultatet kan nu ses på museets datorer och även på föreningens webbplats. Arbetsgruppen för katalogisering av vårt bibliotek har fortsatt sitt arbete. Även biblioteket är numera sökbart på samma sätt som föremålssamlingarna.

Webbplatsen har flyttats till ett nytt webbhotell och en egen domän, radiomuseet.se, har införskaffats. Besöken på webbplatsen har ökat från ca 20 per dag i början av året till 150 besökare per dag under andra halvåret. Nytt på webbsidan är bland annat sökning i museets databaser och bilder från årets tysklandsresa. Föreningens intranät har återuppstått i form av en lösenordsskyddad sida som styrelsen och områdesansvariga har tillgång till. Där finns samtliga protokoll, samt adresslista, stadgar mm.

Styrelsen och områdesansvariga har besökt Säve flygplats och samarbete med kommande flygmuseet Aeroseum där har diskuterats.

Under hösten har vår hyresvärd låtit byta ut fönstren i museet. Detta arbete krävde flyttning av stora delar av de utställda föremålen, vilket genomfördes med många frivilligas hjälp. I samband därmed har några omdisponeringar gjorts och andra planeras. Apparater till försäljning har fått sin plats vid entrén, utrymmet vid receptionsdisken rymmer numera K. G. Eliassons samlingar. Omdisponering av TV-avdelningen och avdelningen för militärradio och instrument är under utarbetning.

FÖRENINGEN
Amatörradiostationen SK6RM har tyvärr alltför sällan varit i etern, delvis beroende på ombyggnadsarbeten under hösten. ”Hugo Hammars sal” har hyrts ut till föreningar och företag. Vår försäljningsverksamhet har givit ett välbehövligt tillskott i kassan genom försäljning av apparater, komponenter, CD-skivor på gamla radioprogram och litteratur.

Under hösten företogs en resa i föreningens regi till Tyskland, där nio medlemmar besökte IFA-utställningen i Berlin och diverse radiohistoriskt intressanta platser. Föreningen har en förtroendefull relation till Stiftelsen för Forskning och Utbildning inom Radio- och Teletekniken och dess Historia.

STIFTELSEN
Stiftelsen har för tredje gången utlyst ett stipendium, vilket kommer att utdelas på årsmötet 2004.

AUDIONEN
Kallelse till årsmöte och kvartalsmöten har gjorts med informationsskriften ”Audionen”. Den har innehållit information som styrelsen ansett böra komma medlemmarna till del. Redaktionellt material i form av radiohistoria har presenterats. Ett flertal medlemmar har bidragit med unika artiklar av radiohistoriskt intresse.

För allt detta ber styrelsen att till var och en få framföra föreningens varma tack. Styrelsen ser med tillförsikt på föreningens och radiomuseets framtida utveckling.

Göteborg den 19 mars 2004

Kjell Markström Henning Hellund Viktor Ohlsson
Ordförande Vice ordförande Sekreterare
 
Birger Andersson Börje Nilsson Lars Kålland
Ekononiansvarig Bokföringsansvarig Ledamot
 
Gösta Öborn Bertil Sirenius Lars Öberg
Ledamot Ledamot Ledamot

Senast ändrad 2004-03-04    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse