Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2004
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Från styrelsen
Möteskalender
Mötets föredragshållare
Samarbetspartners
Arbetsgrupper
Sv. utlandsstationer
Forum för samlare
Nog minns jag Råö!
Då radioröret blev ...
Stiftelsen
Radiomuseet
 
Andra nummer av Audionen

FORUM FÖR SAMLARE

I en gammal tidning hittade jag detta schema och undrar om det kan vara den berömda Löfgren-kopplingen.

På 70-talet blev jag bekant med en släkting som byggde rörmottagare på den spännande pionjärtiden på 20-talet. Eftersom jag inte skrev ner vad han berättade så minns jag bara en liten del. Jag ångrar i dag att jag inte intervjuade honom mer ingående. Minns dock att han även benämnde gallerläckan ”silitmotstånd”, känner Ni till denna benämning och varifrån den härstammar? Han berättade även om att det mesta i komponentväg gick att tillverka själv, undantaget var rören. Ett smart sätt att tillverka gallerläckor talade han om: en kartongbit på 4-5 cm spikades fast i bottenplattan med ett mattstift i var ände. Under spikskallarna var anslutningstrådarna fastklämda. Så kopplade man på radion och drog med en blyertspenna fram och tillbaka mellan spikskallarna tills ljudet blev bra, man fick först göra kontaktpunkter av blyerts under varje mattstift. På så sätt kunde man göra ett grafitmotstånd.

Jag minns också att jag var i tillfälle att korrigera ett missförstånd som han levt med genom åren. Tidigare angavs ju kapacitansen i cm i stället för pF, han hade föreställt sig att dessa cm motsvarade antalet sammanlagda kvadratcentimeter som beläggen täckte varandra.

I dag finns knappast någon kvar av dessa entusiaster, gamla klenoder vräks på soptippen och återkoppling säger ingenting.

Mats Björk

Ovanstående text något redigerad pga utrymmesbrist. Red.


Senast ändrad 2004-06-01    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse