RADIOMUSEETS MELLANVÅGSSÄNDNINGAR
Robert Hassel berättar...
Efter några intensiva veckor i slutet av sommaren och under månadsskiftet september, oktober, hade jag nöjet att gå i luften med den första "riktiga" sändningen fredagen den 13-e oktober klockan 08:30. Det var med viss spänning jag påannonserade sändningarna "Du lyssnar på mellanvåg 1584 kHz, 190 meter. Det här är Radiohistoriska Föreningen i Västsverige" och lät Jan Johanssons "Visa från Utanmyra" inleda.
Skulle verkligen allt fungera, skulle sändaren klara att gå så länge, och skulle någon verkligen höra sändningarna? Antennen hade varit funktionsduglig i knappt en vecka. Nästan samtidigt gick ett rör i modulatorn sönder.
Efter en dryg halvtimmes egna program, så började samsändningen med Radio Göteborg och deras jubileumsprogram fem minuter över nio. Efter en avslutande halvtimmes eget program så var då premiären avklarad klockan 14:35. Det var med en viss lättnad som jag kunde konstatera att allt hade fungerat och att sändaren hade överlevt sitt längsta sändningspass på så där 20 år.
Under det att sändningen pågick, hann jag göra ett kort besök på Radiotorget och kunde då konstatera att sändningarna i alla fall hördes där, och det var ju huvudsaken. Jag fick också höra att ett antal av mina arbetskamrater lyssnat på sändningen, men att störningarna från datorer och annan utrustning hade varit besvärande.
Nästa dag, lördagen den 14-e, var vi återigen i luften, nu mellan 07:30 och 10:40. Största delen också den här dagen, samsände vi med Radio Göteborg.
Efter ytterligare några intensiva veckor med produktion av program och justering av både sändaren och ljudet, startade en tvåveckorsperiod med dagliga sändningar mellan den 13-e och 26-e november. Under denna period blev det totalt 16 sändningar. Speciellt kan nämnas en extrasändning den 13-e under Kulturminister Marita Ulvskogs besök på stadsmuseet. Tillförlitliga bedömare (medlemmar i vår förening) ansåg att det lät illusoriskt om sändningen, med lagom mycket knaster och störningar. Ministern besökte vår utställning på Stadsmuseet och lyssnade också intresserat på sändningen.
Natten mellan den 25-e och 26-e gjordes en sex timmar lång sändning speciellt för DX-lyssnare.
Totalt under november och december skrapade vi ihop nästan 52 sändningstimmar. Av dessa var nämare 45 timmar egenproducerat material. Det egenproducerade materialet bestod bland annat av ett samtal med Carl Axel Wannerskog, intervjuer med Sven Persson från föreningen och Thomas Ohlsson från Göteborgs museer, radiohistoriska glimtar från åren mellan 1941 och 1949, Svensk-toppshistoria och låtar och melodier mellan 1900 och slutet av 1980-talet. Ett speciell tack till Crister Johansson och Lars Hallin för programbidrag!
Som kuriosa kan nämnas att all musik som spelades från museet under de två sändningarna i oktober fanns på CD. De egenproducerade delarna var direktsända från en provisorisk studio.
Programmet från Radio Göteborg togs emot med hjälp av en FM-mottagare kopplad till mixerbordet. Novembersändningarna var förproducerade och sändes med hjälp av en dator. Samtliga sändningar gick ut automatiskt. Detta missade dock en gång och det var den första tisdagen. Ett strömavbrott gjorde både sändare och dator strömlösa under en dryg halvtimme. Sändningarna kom dock igång igen ett par minuter efter utsatt tid då strömmen kommit tillbaka.
Blir det några sändningar i år då? Svaret är helt enkelt att jag just nu inte vet. Inga sändningar är för närvarande planerade, men tanken är i alla fall att bygga upp en användbar radiostudio under det kommande året. Det kommer att underlätta programproduktionen och samtidigt ge något som är visningsbart i museieverksamheten.
Har du några synpunkter eller ideer om t.ex program så är du mycket välkommen att kontakta mig eller någon i styrelsen. Museet har mitt telefonnummer. Det går också att nå mig via e-post:
at.rh(a)swipnet.se
Robert Hassel
|