I RADIOHISTORIENS FOTSPÅR
Västkustens första radiostation
Att Göteborg Kustradiostation, SAG, låg på Onsalahalvön, det vet de flesta på västkusten. Det är dock inte den ursprungliga platsen.
Före 1948 låg radiostationen på en plats, vilken senare kom att kallas "Gnistängen" vid Kungsten i västra Göteborg.
Biltunneln, som går från Kungsten mot Va Frölunda har härav fått namnet "Gnistängstun-neln"och motet norr om tunneln kallas "Gnistängs-motet".
Det var 1907 som Kungl. Marinförvaltningen fick reda på att Kungl.Telegrafstyrelsen hade planer på att inrätta en civil "gnistradiostation" på västkusten, och föreslog ett samarbete, eftersom marinen hade liknande planer. Förslaget accepterades av Telegrafstyrelsen 1908-07-01 och man begärde 36.000 kronor i 1908 års Riksdag. Marinen hade tidigare av 1906 års Riksdag blivit beviljade 24.000 för sin station.
Men byggdes stationen då på Gnistängen ?
Svar: Nej.
Man gjorde först prov på en annan plats. Var denna plats låg, har det funnits vaga uppgifter om. Ett antal namn har angivits, namn som förvillat. Man har nämnt "Älvsborgs Fästning".
Alla göteborgare vet, att det finns två "Älvsborgs Fästning", ett "Gamla Älvsborgs Fästning"vid Sockerbruket och södra brofästet till Älvsborgsbron (det som svenskarna fick betala lösen för två gånger till danskarna), och där finns knappast någon anledning att placera en radiostation. Vidare finns "Nya Älvsborgs Fästning", som ligger på en ö i Göteborgs inlopp.
Där kan man tänka sig att placera en radiostation, väl skyddad, i likhet med Vaxholm Radio i Vaxholms Fästning norr om Stockholm.
Men, man talar också om "Västerberget", och då stämmer inga av tidigare nämnda förslag. Det ligger inne på tidigare MKV/KA4:s område på Käringberget. Också namn som "Oscar II:s Fort" har nämnts.
För att slutligen utröna var den tidigaste ra-diostationen legat, åkte undertecknad med några radiohistoriskt intresserade personer in till Käringberget och hamnade slutligen på KA4s museum. Detta är beläget vid "Oscar II:s Fort" (öppet onsdagar 10:00-13:00) och efter konsultationer med personalen fick vi fram, att det var här som en radiostation hade legat för många år sedan. Vi fick t.o.m. se ett foto (dåligt) på masterna, två stycken med 80 meters mellanrum, som var placerade, uppe på, "Oscar II:s Fort". Även en mastritning fanns, där det angavs att masterna var 79,3 m höga, underdelen av järn med en höj- och sänkbar överdel av trä. På mastritningen står dåvarande namnet på stationen, "Älfborgs Gnistsignalstation".
Masterna byggdes av Göteborgs Mekaniska Verkstad.
Namnet "Älvsborgs Fästning" har tydligen varit namnet på anläggningarna runt Oscar II:s
Fort. Eftersom det finns "Gamla Älvsborgs Fästning", "Nya Älvsborgs Fästning" borde Oscar II:s Fort kallas "Nyaste Älvsborgs Fästning" eller något liknande men man har bara kallat den "Älvsborgs Fästning", vilket förvillar.
Uppe på berget kunde vi fortfarande se mastfundamentet till den ena masten med öglor för stagen och resterna av fundamentet till den andra. Vi fann för övrigt också rummet där sändaren hade stått! Julafton för radiohistoriskt intresserade.
Dokument anger, att man funnit att platsen inte var bra ur radioteknisk synpunkt. Granitberget "förorsakade avsevärda energiförluster" och man hade problem med att få ett bra fungerande jordbalansnät. Detta skulle behöva utökas betydligt, och det fanns det inte plats till. Räckvidden blev bara 250 NM (460 km) och det var inte vad man hade tänkt sig.
Oscar II:s Fort är en fästning, som byggdes vid sekelskiftet och försågs senare med två kanoner med inte mindre än 24 cm kaliber. Dessa finns fortfarande kvar. Även mindre kanoner och kulsprutor ingick i befästningen. En "grav" var sprängd runt kanonerna och i granitberget hade man hackat fram över 50 rum för olika användningsområden, mäss, sjukrum, kommendantens rum, förläggningar, ammunitionsrum mm. Det var ett av dessa rum som använts för gnistsändaren.
I ett brev 1909-12-24 från Kungl. Telegrafverket till Kungl. Marinförvaltningen talas om "jag har inget att erinra mot att den gniststation för militärt/kommersiellt bruk, som påbörjat anläggas på Oscar II:s Fort inom Älvsborgs Fästning, flyttas till Nya Varfvet". Flyttningen skulle dra en kostnad av 20.000 kronor, vilket Sjöministern sett sig nödsakad tillstyrka.
Masterna togs ned vid Oscar II:s Fort och en av masterna, förmodligen, uppsattes på Nya Varvets område på Gnistängen. Den var i alla fall av exakt liknande konstruktion. Några hus byggdes, sändaren flyttades och i december 1910 gjorde man försökssändningar. Man nådde 1.200 km om dagen och 2.000 om natten.
"Nya Varfvets trådlösa telegrafstation" blev det första namnet och man använde anropssignalen "GSG". Telegrafverket hade ännu inte hunnit utbilda några egna radiotelegrafister, utan Marinen lånade ut fyra "gnistmän" till stationen. Den militära personalen blev kvar till första världskrigets slut.
1911-09-18 öppnades "Göteborgs Gnisttelegrafstation" för "allmän korrespondens".
Och så var det igång.
Lars Kålland
KUSTRADIO
|