Vad hände 1800-talet? =>
Svensk-Norska unionen.
Sverige kompenserade förlusten av Finland med att erövra Norge, som 1814 tvingades att bilda en union med Sverige. De två länderna hade samma kung och en gemensam utrikes- och försvarspolitik. Unionen mellan de båda länderna varade inte mer än i knappt hundra år. Unionsupplösningen ägde rum i Karlstad 17 maj 1905 varefter de båda länderna fick sina nuvarande gränser.

Jordbruket blir effektivare
I början av 1800-talet genomgick jordbruket i Sverige stora förändringar. I samband med skiftesreformerna omfördelades byarnas jord och slogs ihop till större stycken. Den odlade arealen ökade kraftigt under 1800-talet samtidigt som den framväxande industrin i tätorterna fick mer arbetskraft. Kring mitten av 1800-talet hade potatisen blivit det viktigaste livsmedlet för befolkningen. Sveriges befolkning ökade därför kraftigt under 1800-talet.



Sverige industrialiseras.
Eftersom flera av de nyligen industrialiserade länderna i Europa hade ont om skog, fanns en stor efterfrågan från utlandet på trä. Industrialiseringen av Sverige startade därför vid sågverken i Norrland där trävaror kunde utvinnas för export till utlandet. De tidigare sågarna drevs av vattenhjul och var därför tvungna att ligga vid forsar som dessutom ofta frös till is under vinterhalvåret. Med de nya ångmaskinerna behövde man inte längre ta hänsyn till vattenströmmar eller årstider. Under andra halvan av 1800-talet byggdes järnvägsnätet ut i Sverige. Inom verkstadsindustrin hade en "snilleindustri" växt fram som främst baserades på svenska uppfinningar inom elektronik och kemi. Många av de nya uppfinningarna och företagen blev världsberömda. Några av de mest kända är: AGA, Alfa-Laval, ASEA, LM Ericsson och SKF.

Utbildning, folkrörelser och politiskt engagemang.
Under 1800-talet inrättades det moderna skolväsendet i Sverige. Folkrörelserna arbetade för gemensamma mål beroende på rörelsens karaktär: väckelserörelsen ville hitta sin egen väg inom kristendomen, nykterhetsrörelsen försökte motverka alkoholism och arbetarrörelsen strävade efter att öka sitt inflytande över arbetet. Den folkliga förankringen och styret av folkrörelserna skapade ett demokratiskt medvetande hos medlemmarna. Många sökte sig från landsbygden till städerna som växte kraftigt under perioden. Samtidigt medförde den ökade urbaniseringen och befolkningstillväxten att det blev svårare att hitta försörjning. En stor del av Sveriges befolkning emigrerade därför till Amerika under den här tiden.


Till sidan "Vad hände det år apparaten tillverkades?"